Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-16 19:06:00

Dugódíj: Tarlós visszaszólt a Miniszterelnökségnek

Hosszú távon elkerülhetetlen lesz a dugódíj bevezetése - mondta Tarlós István az atv.hu-nak arra reagálva, hogy a kormány nem támogatja az ötletet. A Belváros autómentesítése érdekében kell majd bevezetni, de másfelől uniós szerződéses kötelezettség is terheli a fővárost, még 2010 előttről. Ha az EU szankcionálna, akkor az államnak majd fizetnie kell - mondta Tarlós.

Dugódíj: Tarlós visszaszólt a Miniszterelnökségnek

Pillanatnyilag rövidtávon valóban nem megoldható a dugódíj bevezetése. De ilyet senki mondott – nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az atv.hu-nak arra reagálva, hogy a Miniszterelnökség tudatta: nem tartja jó ötletnek a dugódíj bevezetését. Ezt írta a Miniszterelnökség a 24.hunak: "A dugódíjra vonatkozó megállapodás Demszky Gábor volt főpolgármester, valamint az akkori szocialista-szabaddemokrata városvezetéshez köthető. A kormány nem támogatja a dugódíj ötletét".

Tarlós István ezek után munkatársunk kérdésére azt mondta: minden föltétele még valóban nem adott a dugódíj bevezetésének, és azt jogszabály is akadályozza.

De leszögezte: hosszú távon elkerülhetetlen lesz a bevezetése. Egyrészt, a Belváros autómentesítése érdekében, másfelől uniós szerződéses kötelezettség terheli még 2010 előtti időkből a fővárost a bevezetésre. „És ha az EU előbb-utóbb netán szankcionálja a szerződéses kötelezettség elmulasztását, akkor az államnak kell fizetnie majd” - figyelmeztetett.

Tarlós István az atv.hu kérdésére fontosnak tartotta azt is közölni: a dugódíj a bevezetése esetén elsősorban nem a budapestieket terhelné, illetve őket csak korlátozott mértékben. A meghatározott övezeten belül lakók pedig mentesülnének a dugódíj megfizetése alól - mondta a főpolgármester.

Ajánlom

További belföldi híreink