Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-16 20:35:00

Beintett az MTA a kormánynak – most kiderül, miért

Az ATV Egyenes beszéd vendége volt Boda Zsolt, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. Ott volt az MTA elnökségének ülésén, amely úgy döntött, hogy az Akadémián belül kell maradnia az intézethálózatnak - erről beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Boda Zsolt, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

Beintett az MTA a kormánynak – most kiderül, miért

Boda Zsolt hozzátette: szívesen beszélne a kutatásaikról, de sajnos az MTA körüli viharok miatt erre kevés lehetőség van. Arra is felhívta a figyelmet: az MTA-ban minden más intézménynél jobban bíznak a magyarok.
Az elnökségi ülésen Boda elmondása szerint vegyes volt a hangulat. Ennek oka szerinte, hogy az Akadémia nem tudja, mi a célja az MTA és Palkovics László innovációs és fejlesztési miniszter közötti tárgyalásoknak. Hozzátette: a politika által kézivezérelt tudomány nem működik jól; erre példaként az 1950-es évek tudományos életére nehezedő politikai nyomását hozza példának.

Boda Zsolt szerint sok kérdésben sikerült az MTA-nak és az innovációs miniszternek megállapodnia egymással. Ám az MTA ragaszkodik ahhoz, hogy az intézményhálózat maradjon az akadémia keretein belül. Mint kifejtette: az MTA-n elkészült az Eötvös 2020+ munkaanyag az intézményrendszer reformjáról. Készítése során megpróbálják kitalálni, mi a baj a rendszerrel a kormány szerint és hogy . mit szeretne Palkovics László – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet: az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsában most is ott ülnek a kormány képviselői, és az elmúlt években soha nem szóltak hozzá.

Boda Zsolt szerint legitim cél, hogy legyen több kormányzati beleszólás, de nem érti, hogy ez miért nem történhet az akadémián belül.

Mint mondta, három kérdésről nem sikerült még megállapodni. Az egyik az alapfinanszírozás kérdése – nem lehet csak pályázatokra építeni. A másik az akadémia működésébe történő politikai beleszólás, amivel kapcsolatban Boda a putyini modell követésétől óvott. A harmadik vitás kérdés pedig a kutatóintézeti reform: akadémián belül kell megvalósítani. Ez ügyben az Akadémia közgyűlése fog dönteni, amelyre ígérete szerint Palkovics László is elmegy.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink