Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-15 12:31:00

Visszaszóltak Gyurcsányéknak a 11 milliós per miatt

Az Állami Számvevőszék szerint a DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik. A párt szerint az állami szervek büntetéseinek egyetlen célja, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéki pártok kampányát.

Visszaszóltak Gyurcsányéknak a 11 milliós per miatt

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Demokratikus Koalíció beperli az Államkincstárat, mivel az levonta a 11 milliós ÁSZ-büntetést a DK számlájáról. "Az Orbán-rendszer pártállami szervei nem is titkolják, hogy a büntetéseik egyetlen célja az ellenzéki pártok kampányainak ellehetetlenítése. Ezért van az, hogy nem csak az adatvédelmi hatóságnak volt fontos, hogy a DK még az EP-választás előtt befizesse a 11 millió forintos bírságot, hanem a Magyar Államkincstárnak is, hogy behajtsa az Állami Számvevőszék DK-ra kiszabott büntetését"- közölte Molnár Csaba a DK ügyvezető alelnöke.
 
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben reagált Molnár szavaira, azt írják, nem vesznek részt a Demokratikus Koalíció választási kampányában. Az ÁSZ ezért felszólítja a Demokratikus Koalíciót, hogy ne használja kampánycéljaira a független Állami Számvevőszéket. Azt javasolják „az ÁSZ rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget a gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért”.
 
Az Állami Számvevőszék leszögezi, hogy nem szabott ki "bírságot" a Demokratikus Koalícióra. Az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen "büntetést", vagy "bírságot" - írják.

Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a Demokratikus Koalíció a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer Ft kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el.  A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre – szögezik le.

Az ÁSZ állítása szerint a Demokratikus Koalíció gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik. Szerintük a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A kampány során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

atv.hu

További belföldi híreink