Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-16 06:10:00

Több ezer megbetegedés lenne, ha senkit nem oltanának be

A védőoltásra kötelezettek 1-2 százaléka oltásellenes, míg 20 százalékuk szkeptikus. Idén kötelező teszik a bárányhimlő elleni védőoltást is, ezzel közel 40 ezer megbetegedés szűrhető ki.

Több ezer megbetegedés lenne, ha senkit nem oltanának be

Kiemelhető a családból a kisgyerek, akit szülei veszélyeztetnek azzal, hogy nem adatják be neki a védőoltásokat - mondta ki az Alkotmánybíróság.
 
Póta György elmondta az ATV Start című műsorában, hogy 1950 óta kötelezőek a védőoltások Magyarországon. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke fel is sorolta: ezek tehát a Di-Per-Te oltást kiscsecsemő korban kell beadatni, 18 hónapos és 6 éves korban kell megismételni, a kanyaró elleni oltást 1 évesen és 15 hónaposan, ismételni pedig 6. osztályos korban a Di-Per-Te-vel együtt szükséges, és 7. osztályban kapják meg a gyerekek a Hepatitis B elleni oltást. Ingyenes és ajánlott a HPV elleni oltás, és idén kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást is – sorolta.
 

Póta elmondása szerint védőoltás hiánya esetén mindegyik betegségnek lehet súlyos szövődményes lefolyása, ritkán halálesettel is végződhet.


 
Az egyesületi elnök örömét fejezte ki, hogy a politika és a jog is a kötelező védőoltás mellé állt, mert nem csak egyénekről van szó, hanem járványokat okozhatnak, így a nem oltottak veszélyeztetik a közösséget, sőt az egész társadalmat.
 
A védőoltásra kötelezettek körülbelül 1-2 százaléka oltásellenes, és 20 százalék körül vannak, akik szkeptikusok. Ők beoltatják a gyerekeiket, de nyitottak arra, hogy nincs igazuk a gyerekorvosoknak. Az ő esetükben ésszerű meggyőzésre van szükség, és ez az orvosok feladata – magyarázta Póta.
 
A gyermekorvosok eddig mindig rutinból adták az oltásokat, nem kellett a politikának vagy a médiának foglalkozni vele, ment magától a dolog - fogalmazott Póta György. Az elnök elmondása szerint, ha senki nem lenne beoltva, akkor évente több ezer megbetegedés lenne. Példaként hozta a bárányhimlőt, ahol évi 40 ezer megbetegedés lenne, mivel eddig nem volt kötelező a védőoltás. A bárányhimlő elleni védőoltás kötelezővé tételével ennyi megbetegedés fog eltűnni – jelentette ki.
 
A gyermekorvos elmondta, hogy a saját praxisában mostanában nem volt, aki megtagadta volna az oltásokat, de olyanok, akik kérdéseket tesznek fel és megerősítésre várnak, rendszeresen vannak.

Kiemelhető a családból a gyerek, ha nem kap védőoltásokat

 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink