Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-15 22:10:00

Sokan kimaradnak a falusi CSOK-ból

Csak legalább kétévnyi, bejelentett munkaviszony után igényelhetik a 10-millió forintos falusi csok-ot a háromgyerekes szülők. A kormány szerint erre azért van szükség, hogy "csak a becsületes magyar családok élhessenek az otthonteremtésüket segítő lehetőséggel". A támogatásra így sem a munkanélküliek, sem a közmunkások nem jogosultak. Ez az asszony az alig száz lelkes Baranya megyei Besencén lakik, nem messze a horvát határtól. Ez a kis falu is szerepel a falusi csok igénylésére kiválasztott települések listáján. László Izabella és családja mégsem számíthat az állam támogatásra.

 

 

 „Nagyon sok helyre elmentünk házat nézni, kinéztünk nagyon sok házat, mert két gyerekünk van, és szeretnénk igénybe venni, de sajnos akkor közölték velünk, hogy mivel mind a ketten közmunkán dolgozunk, ezért semmit nem tehetünk, mert ugye mi így nem vehetjük igénybe" - mondta László Izabella besencei közmunkás.

A támogatás feltételei a falusi csok esetében szigorúbbak, mint a hagyományos csoknál. Az igénylőnek ugyanis három gyermeknél már két évnyi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia, vagyis munkanélküliek és közmunkások sem igényelhetik ezt a támogatást.

Az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint, vissza nem térítendő támogatást kapnak használt lakás vásárlására, vagy annak korszerűsítésére, felújítására és bővítésére.

Döntéseket hozott a kormány, hogy a becsületes magyar családok élhessenek az otthonteremtésüket segítő lehetőséggel, a tisztességtelen szándékúak pedig ne tudjanak visszaélni vele. Ezt Híradónk megkeresésére közölte a kormány. Mint írták: csak büntetlen előéletű igénylő lehet kedvezményezett, ezt erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni.

A Hitelsikerek.hu szakértője szerint nem biztos, hogy minden áron meg kell próbálni életben tartani az elnéptelenedő falvakat.

 „Egy család, amikor felelősségteljesen gondolkodik, akkor nem csak azt mérlegeli, hogy lesz majd egy családi házam, ahol el fogok éldegélni, hiszen azt is tudni kell, hogy miből fogok megélni, és azt a három gyermek, akit én nevelek, az milyen körülmények között fog tanulni és egyébként milyen lesz az orvosi ellátásom. Tehát ezeket a szempontokat ez a támogatás mind figyelmen kívül hagyja” - nyilatkozta Galcsikné Erdősi Éva.

A falusi csokot, az ország 3200 települése közül csaknem 2500-ban lehet igényelni, a jelentkezés határideje 2022. június 30.

atv.hu

További belföldi híreink