Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-15 13:05:00

Schmidt Máriában felment a pumpa: Honnan tudja Heller, hogy Orbán jár-e operába?

Nekiment Schmidt Mária Heller Ágnesnek az új könyve miatt, aminek Orbánizmus a címe, és amiben a filozófus azt írja, hogy tudomása szerint Orbán nem jár színházba, se operába. Ő, mármint Schmidt Mária sokszor volt operában, de egyszer sem látta Hellert, mégsem mondja róla, hogy nem jár operába - mondta tegnap este a Hír Tv-ben a Terror Háza főigazgatója.

Schmidt Máriában felment a pumpa: Honnan tudja Heller, hogy Orbán jár-e operába?

A tegnap esti Bayer show vendége volt Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, akivel a műsorvezető arról beszélt, hogy Heller Ágnesnek kötete jelent meg olasz nyelven márciusban “Orbánizmus” címmel, “Magyarország esete: a liberális demokráciától a zsarnokságig” alcímmel, Olaszországban.

Schmidt Mária a műsorban azt mondta, elolvasta a könyvet, de gondolkozott, hogy írjon-e róla, mert Heller Ágnes “mégiscsak 90 éves”. Aztán úgy döntött, hogy komolyan veszi, megpróbál Heller egy-egy mondatára reagálni. De “felment benne a pumpa”, mert annyi közhely van Heller Ágnes könyvében, “végiggondolatlan mondatok”, vádaskodások. Nagyon színvonaltalan, egyetlen mondat sincs benne, amit komolyan lehet venni - állította Schmidt Mária a műsorban. Ő azt várta volna ugyanis, hogy valaki végre a másik oldalról olyan mondatokat írna le, olyan dolgokat, amiket érdemes lenne megfontolni, “hiszen senki sem tökéletes, mindenki követ el hibákat, és az fontos dolog, hogy ezekre rámutasson a másik oldal, vagy a másik politikai közösségnek a tagja”.

“De amikor onnan csak az idiótaságok jönnek, akkor tényleg nem lehet őket komolyan venni” - mondta Schmidt Mária, de végül ezeket mégsem hagyta megválaszolatlanul, és a blogjában írt róla.
 
A műsorban Bayer Zsolt úgy summázta a Heller-könyvet, hogy az arról szól, hogy Orbán Viktor egy diktátor, Magyarországon pedig diktatúra van.
 
Schmidt Mária pedig felháborodott, hogy Heller könyve szerint Orbán “egy bunkó”, mert ő, mármint Heller Ágnes úgy tudja, hogy Orbán Viktor nem olvas könyveket, nem jár koncertre, nem volt még színházban.

“Nem tudom, hogy ilyet miért ír le valaki?” - kelt ki magából Schmidt Mária. Orbán Viktor először is egy jogvégzett ember - magyarázta. “És mi az, hogy nem olvas könyveket? Azt úgy kell elképzelni, hogy ha könyvet olvas, először hívja fel Heller Ágnest, hogy most könyvet olvasok, Ági, engeded?” - illusztrálta a helyzetet egy abszurd példával Schmidt Mária. “Vagy ha operába megy, oda kellene küldenie a jegyet Heller Ágnesnek? - vetette fel, megjegyezve: “Jelentem, én sokszor voltam operában, és én még egyszer sem láttam Heller Ágnest, de mégsem mondanám, hogy nem jár operába”.
 
Hová vezet a muszlimok nyugati “dédelgetése”?
 
Aztán a műsorban egy közelebbről meg nem nevezett német tanulmányt idézett Bayer Zsolt, ami az antiszemitizmust elemzi, “egy komoly intézet” tanulmányáról van szó - tette hozzá. Állítása szerint a szerzők arra jutottak, hogy a Németországba érkezett muszlimok azért antiszemiták, mert másodrendű állampolgárnak érzik magukat és el vannak nyomva.

Aki meglepődik azon, hogy a muszlimok nem szeretik a zsidókat és antiszemiták, annak kezeltetnie kell magát - reagált Bayerre Schmidt Mária. “Ha egy ország behív milliószámra muszlimokat, akkor tudomásul kell vennie, hogy ebben a tekintetben ezek egy teljesen más világban vannak, sőt a nőket sem tartják egyenjogúnak” - magyarázta a műsorban Schmidt Mária, s végül arra jutottak az antiszemitizmus-“elnyomott muszlimok” kérdésben, hogy “tőlük ezt el kell fognak”.  

Nem szabad “ajnározni” őket, és lenézni rájuk, mert ők egy büszke nép, ezt nem veszik jó néven. Ez a fajta magatartás biztos kudarcot fog vallani. Ők az erőből, a határozottságból értenek. Ha ajnározzák őket, akkor a nyugatiakra úgy néznek majd, hogy nem kell őket komolyan venni, ők a “hasznos hülyék”, ezeket el lehet söpörni, nem kell a szempontjaikra odafigyelni - írta le a Schmidt Mária, hogy szerinte mit eredményez a muszlimok nyugati “dédelgetése”.

A verseny, a zsűri és Csurka
 
Szerinte a balliberális oldal mindig fegyverként használta az antiszemitizmust, “csak meg kell nézni a Jobbikot”, a pártot már elfogadják, mióta a balliberális oldalon rájöttek, hogy velük le lehet győzni Orbánt, azóta a Jobbik nem antiszemita, “persze, soha nem is voltak azok, tulajdonképpen zsidóbarátok” - ironizált Schmidt Mária, és Karácsony Gergely Hír Tv-s nyilatkozatát hozta fel, hogy a zuglói polgármester elmagyarázta, “miért van rendben az”, ami ellen korábban mindenki tüntetett, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton listázni akarta a parlamentben a zsidókat.

Nekik csak az a fontos, ide értve Heller Ágnest is, hogy ők mondják meg ki antiszemita, ki nem, ki bunkó, ki nem, ki náci és ki nem, és hogy a bizonyítványt ők állítsák ki - mondta Schmidt Mária. Ezek nem kívánnak részt venni semmilyen versenyen, ők csak a zsűriben szeretnek ülni - idézte Csurka Istvánt, meggyőződéssel hozzátéve: “És igen!”
 
Mi az EP-választás tétje?
 
Az EP-választás tétjéről Schmidt Mária egyetértett Bayerrel abban, hogy nem kérdés, ki győz. Szerinte az ellenzékről kiderül, hogy nincs politikai mondanivalója, már az önkormányzati választásra készülnek, valami egységet akarnak, újra belelépni abba a folyóba, ami korábban már nem sikerült.
 
Ami a Nyugatot illeti, a főigazgatónak nincsenek nagy várakozásai, azt gondolja, hogy az uniós bürokrácia legfontosabb pozícióit azok töltik majd be, “akik a mostani globális elitnek az emberei”. De azt reméli, hogy megerősödik az a tábor, amelyik ezzel szemben a nemzetállamok függetlenségét képviseli, és jobban ki tudják majd ellensúlyozni a dolgokat.
 
Nem tudja, mi lesz a Kelet-Nyugat ellentét vége az unióban, szerinte minden lépésükkel arra törekszenek a franciák és a németek vezetésével, hogy a kelet-európai országokat másodrendű szerepbe nyomják vissza, és lehetőleg mindegyiket megalázzák - mondta Schmidt Mária, aki szerint ezzel inkább “összenyomják”, egy platformra hozzák a közép-kelet-európai országokat, például a románok és a magyarok egymásra találnak - derült ki a szavaiból.
 
Bayer isiászozott és kreténnek nevezte Junckert

„Szerencsétlen magatehetetlen kreténnek” nevezte Jean-Claude Junckert Bayer Zsolt a műsorban, még mielőtt Schmidt Máriával beszélgetett volna. Az apropó egy Ruandában készült videó volt, melyen az látszik, hogy az Európai Bizottság elnöke Kigaliban, a ruandai népirtás 25. évfordulójának rendezvényén a reménység lángjának meggyújtásakor egy hirtelen mozdulattal a politikustársai felé fordította a kezében lévő égő fáklyát. Bayer feltételezte, hogy Juncker “isiásza” volt ennek is az oka, és amikor a közönsége felnevetett, azzal reagált, hogy valójában zokogni kellene az eseten, mert „ez a szerencsétlen, magatehetetlen kretén ma az Európai Unió első embere”.

Ajánlom

További belföldi híreink