Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-15 22:15:00

Mára nem létezik ez a Szíria, csak a fényképeken él tovább

Bahget Iskander nemzetközileg elismert, Magyarországon élő szíriai származású fotóművész műveiből nyílt kiállítás a napokban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár aulájában Szíria, a civilizáció bölcsője címmel.

Mára nem létezik ez a Szíria, csak a fényképeken él tovább
Bahget Iskander /Fotó: atv.hu/

Egy pillanat, amelyet a fényképész rejtjelez képekké, és teszi halhatatlanná az utókor számára. Megcsodálva a budai vár közelében lévő impozáns épületegyüttesben kiállított 50 alkotást, elgondolkodott e sorok írója, mit ér egy pillanat: a kávézóban ücsörgő öregembert, a gyermekeket pesztráló asszonyokat, egy árnyékot az épület oldalán, vagy éppen a háztetőket elborító antenna rengeteget. Bárhol készülhettek volna a képek, ám most a lencse Szíriára fokuszált. A polgárháború előtti Szíriára.

fotó: atv.huFotó: atv.hu

Amióta azonban 2011-ben eldördültek az első lövések, és kezdetét vette a fegyverek ámokfutása, minden megváltozott az országban. Ám Bahget Iskander képei halhatatlanná tették a háború előtti Szíriát. Több mint ötven éve él Magyarországon, és bár pályafutása során a 300-at is meghaladták a kiállításainak száma szerte a világban, ez a mostani kiállítás nagyon sokat jelent a számára: soha nem rendezte csokorba a Szíriáról készült alkotásait, hogy egy kiállítás erejéig, egybe megmutassa ezeket az életképeket a közönségnek. Mostanáig.

fotó: atv.huFotó: atv.hu


Amikor arról kérdeztük, melyik kép áll szívéhez a legközelebb szinte elfátyolosodott a szeme. „Aleppót például nagyon szeretem, odajártam egyetemre két évig. A képeken látható épületeket, tereket ma már nem lehet fényképezni. Eltűntek, és ez nekem nagyon fáj. Vannak olyan helyek, ahol kávéztam, vásároltam, és már nincsenek többé. Olyan ez, mint mikor meghal valaki, akit nagyon szerettem, de nem akarom tudomásul venni az elvesztését. Én sem szeretném látni és láttatni a pusztulást, a képeimmel őrzöm az emléküket” – mesélte Iskander. A számos magas rangú magyar állami kitüntetéssel a zsebében a művész elárulta, számára a több mint félévszázados magyarországi lét átformálta. Mára magyarul gondolkodik, sőt magyarul fényképez.

fotó: atv.hu /eredeti fénykép - bahget iskander/Fotó: atv.hu /eredeti fénykép - Bahget Iskander/

Olyan történelmi pillanatoknál lehetett jelen, mint az 1979-s lakiteleki találkozó. Kezet fogott Illyés Gyulával is, személyes barátság fűzte és fűzi a mai napig is a magyar irodalom jeles képviselőihez, de a politikai elit sem ismeretlen előtte. Végig fényképezte a magyar tanyavilágot is. Mint mondja, számára ez érzelmi kincs – mert ez volt az a világ, ahol semmi nem hazudott. Ő pedig hűségesen örökíti meg a szeme elé táruló világot.

fotó: atv.hu /eredeti fénykép - bahget iskander/Fotó: atv.hu /eredeti fénykép - Bahget Iskander/
A kiállítást Magyarország egykori Szíriába delegált nagykövete, Bokor Balázs nyitotta meg. Kiemelte a fényképek kapcsán, hogy történelmi jelentősége van a tárlatnak. Nem csak az az értéke, hogy egy Szíriában született, de mára magyarul gondolkodó mérnök-fotográfus képein keresztül utazhatunk el a civilizáció bölcsőjeként is számon tartott országba, hanem az is, hogy a fotókon megcsodált világ mára nem létezik. „2011 óta sok minden megváltozott Szíriában. Micsoda történelmi kincsek hazája Szíria, és ezt az utókornak is látnia kell - ha már csak fényképek formájában” – felelte a nagykövet, amikor arról faggattam, miben is rejlik a tárlat különlegessége.

atv.hu

További belföldi híreink