Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-15 11:47:00

Keresztény évaddal készül az Operaház

A Magyar Állami Operaház a héten meghirdetett 136. évadát a kereszténység tematikájának szenteli. Az Erkel Színház és a napokban megnyíló Eiffel Műhelyház bemutatói között megtalálhatók bibliai történetekhez kapcsolódó művek, passiók, illetve a keresztény eszmeiséget hordozó, vagy azokkal vitatkozó alkotások is. 467 nagytermi és turnéelőadás, 21 bemutató, szcenírozott oratórium, musicalopera és balettprodukció színesíti a palettát a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as tematikus évadában.

Keresztény évaddal készül az Operaház

Az Erkel Színház és a most hétvégén megnyíló Eiffel Műhelyház bemutatói között megtalálhatók bibliai történetekhez kapcsolódó művek, passiók, illetve a keresztény eszmeiséget hordozó, vagy azokkal vitatkozó alkotások is. 21 premierrel számolhatnak az érdeklődők, ezekből 13 opera, 7 balett és 1 prózai mű. A bemutatók között 6 ős- és 5 magyarországi bemutató szerepel. Az évadbejelentőn Ókovács Szilveszter, az Operaház Főigazgatója ismertette az elkövetkezőkben várható kínálatot.

Az Operaházba látogatók meghallgathatják Mozart, Verdi, Wagner aranyhármasát. Jövő év nagypéntekén Almási-Tóth András rendezésében ismét visszatér a repertoirra a Parsifal. Színre kerül Verdi Don Carlos című alkotása, Erzsébetet a Marton Éva Énekverseny nézőinek ismerős Anna Sharapova alakítja. Mozart Szöktetés a szerájból című művéből elsősorban középiskolás közönségnek szánt animált feldolgozásban debütál operarendezőként Vecsei H. Miklós.

A kortárs zene közül legérdekesebb premiernek Jake Heggie Ments meg, uram!  című  operája ígérkezik. A halálsoron játszódó történetet mozifilmen is láthatták a nézők Susan Sarandon és Sean Penn főszereplésével. Különlegességnek számít az isenheimi oltárkép festőjéről készült Mathis, a festő huszadik századi opera is, melyet Hindemith a német parasztháború historikus szövetébe komponált.  A szerző főműveként számontartott darab bemutatja, hogy Matthias Grünewald számára a művészet nem a szépség rejtett törvényeinek kutatását jelentette, hanem célja az volt, hogy festményei által prédikáljon.

A friss operabemutatók sorában ott van Giampaolo Testoni kortárs olasz szerző Fortunio és Fantasio című egyfelvonásosainak ősbemutatója. Karol Józef Wojtyła – a későbbi II. János Pál - a házasság szentségét állítja a középpontba Az aranyműves boltja című művében. Az előadás rendezője Szikora János, zenéjét pedig Penderecki műveinek részletei alkotják.

Magyar zeneszerzőkből sem lesz hiány. Hubay Jenő A cremonai hegedűs és Dohnányi Ernő Simona néni című egyfelvonásos alkotásait Varga Bence rendezi meg. Az évad végén Gyöngyösi Levente új szimfonikus hangszerelésében debütál az István, a király operaváltozata és ősbemutatóként találkozhatnak a nézők a Bulgakov regénye alapján írt Mester és Margarita opera és musical elemeket ötvöző „crossover” –ével.

A régizene rajongók is találhatnak kedvükre valót. A Poppea megkoronázása, mely – a többi korszakos Monteverdi műhöz hasonlóan ritka vendég hazai színpadokon - újrahangszerelt változatban, jazz együttes közreműködésével lesz látható. Karácsonykor az oratóriumot, a műfaj egyik leggrandiózusabb alkotását, a Mozart-féle Messiás átiratot mutatja be az Erkel Színház. Bach Krisztus-kantátáiból készített Keresztkantáták című monodramatikus színpadi változattal záródik az évad bemutatóinak sora.

A premierek mellett a tematikához illő olyan sikerdarabok, mint a Rigolettó, Aida, Az álarcosbál, A Figaró házassága, A varázsfuvola, Hunyadi László, Bánk Bán, János vitéz, Carmen, Parasztbecsület, Bajazzók, Gioconda, Olasz nő Algírban, A denevér, Carmina Burana, A karmeliták, Máté Passio, Requiem(Verdi), Messa di Gloria(Mascagni), Salome, Tannhauser továbbra is a repertoir részét  képezik. Puccini bemutató a 2018/19 tematika bőséges kínálatának köszönhetően nem lesz, de a darabok között maradnak a Manon Lescaut, a Nyugat lánya és a Bohémélet.  

A MÜPA továbbra is helyt ad a játszóhely hiánnyal küszködő Operaház produkcióinak, így Boito Mefistofele, Bernstein West Side Story és Csajkovszkij Anyegin című darabja koncertszerű előadásban kerül színre.

A Magyar Nemzeti balett főként az Eiffel ház Bánffy–termét veszi birtokba. A társulat a klasszikus és a kortárs előadások kedvelőire egyaránt gondol. A látványos produkciók között találkozhatunk az Episode31 és Chroma magyarországi bemutatókkal, Tűzmadarak, Kreol mise, A mi karácsonyunk és a Joyful ősbemutatóval. A Laurencia hosszú idő után új kiállításban kerül az Erkel Színház színpadára.

Az Erkel Színházban egy darabon belül két szerepben tér a világsztár Erwin Schrott a nézők elé, Tannhäusert énekel Peter Seiffert, míg Komlósi Ildikó, Kálmándy Mihály, Ferruccio Furlanetto, Nino Machaidze és Michael Volle gálaesteken lép a színpadra Budapesten.

A hétvégén A kairói lúd avagy a Rászedett vőlegény című Mozart operával próbaüzemmel indít az  Eiffel Műhelyház. A modern kőbányai játszóhely a tervek szerint 2019 őszén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A 400 fős nézőtérrel rendelkező Bánffy-terem egyfelől a preklasszika és a barokk, másrészről a 20. századi és kortárs szerzők műveinek nyújt majd otthont.

Az Operaház 2019/20 bemutatóira a bérletvásárlás elkezdődött. Az Eiffel Műhelyház előadásaira a tesztüzem alatt térítésmentesen, regisztráció útján juthatnak be az érdeklődők.

atv.hu

További belföldi híreink