Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-15 19:33:00

Arab Kulturális Napokat rendeztek az ELTE-n

Harmadik alkalommal rendezték meg az Arab Kulturális Napokat, de most először adott otthont a rendezvénynek egy felsőoktatási intézmény. Az ELTE BTK-ra esett a választás, a esemény fővédnöke és egyben díszelőadója Kövér László házelnök volt.

Arab Kulturális Napokat rendeztek az ELTE-n
Fotó: atv.hu

Az ELTE ikonikus Gólyavár nagyterme egy nap erejéig az ezeregy éjszaka helyszínévé változott. A Kortárs Arab Világ Központ és az Arab Nagykövetek Tanácsa szervezésében az egész napos rendezvényen az érdeklődők előadásokon, beszélgetéseken vehettek részt, és megtekinthették az arab országok kiállítását is Líbiától Jordánián, Szaúd-Arábián, Jemenen, Egyiptomon, Kuvaiton át Palesztináig. A programsorozatot Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

fotó: atv.huFotó: atv.hu

Beszédében kitért arra, hogy örömmel tett eleget a felkérésnek, mert „Magyarország kapcsolatépítésének alapja a kölcsönös tisztelet, a hagyományok, kultúra tiszteletben tartása”. Megemlítette, hogy a Szovjetunió felbomlásával lankadt a diplomáciai érdeklődés az arab világ felé, ám ez a tendencia 2010 után változott meg, amikor is Magyarország már elég erős volt gazdaságilag és politikailag ahhoz, hogy felmelegítse a kapcsolatot az arab országokkal. A kapcsolat felvétel pedig szerinte jól sikerült.

Mindezek mellett szóba hozta a migráció kérdését is, és újfent hangsúlyozta a kormány azon álláspontját, hogy a problémát helyben kell orvosolni. De arról is beszélt, mennyire fontos, hogy arab diákok tanuljanak Magyarországon, mert ezek a közvetlen kapcsolatok válhatnak alapjaivá az arab világ és Magyarország kapcsolatainak. Magyar ösztöndíjjal például 1500 arab diák tanul itthon. A megnyitót követően különleges kulináris élményben volt része a vendégeknek, ugyanis felszolgálták az arab világ legjellemzőbb fogásait. 4

mr hammad abdullah dahan hammad, a jemeni nagykövetség állandó ügyvivője /fotó: atv.hu/Mr Hammad Abdullah Dahan Hammad, a jemeni nagykövetség állandó ügyvivője /Fotó: atv.hu/

A jemeni nagykövetség állandó ügyvivőjével, Hammad Abdullah Dahan Hammaddal már a rendezvény jelentőségéről beszélgettünk, miközben élénk, keleti hangzavar lett úrrá a termen, beterítve az étert a kardamom jellegzetes illata. Mint mondta, a cél az, hogy közelebb hozzák a magyar emberekhez az arab kultúrát. Fontosnak tartotta, hogy itt külön-külön, az egyes országok bemutathatták saját, egyedi arcukat, történelmi örökségüket, ami a viseletben, ékszerekben és ételekben mutatkozott meg leginkább.
 
Karima Kabbas asszony, a marokkói nagykövetségtől arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen jelentős rendezvény remek lehetőség arra, hogy az arab világ üzenetét tolmácsolják a kívülállóknak. Olyanokra gondolt, mint tolerancia, modernitás vagy barátságosság, mert szerinte az az arab világ nem egyenlő a valósággal, amelyet a hírekből vagy a nyugati politikából megismerünk.

atv.hu

További belföldi híreink