Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-15 20:40:00

A szökésre is készek a Fóti Gyermekközpontból a gyerekek

Május 31-e után is a fóti gyermekközpontban maradhat az a 60 gyerek, akiket még nem költöztettek el a bezárásra váró intézményből - de hogy meddig, az nem derült ki azután a beszélgetés után sem, amelyet Szél Bernadett folytatott hétfőn Rétvári Bencével. A gyermekközpont egyik alkalmazottja szerint a gyerekeket nagyon megviseli a bizonytalanság, többen a szökésen is gondolkodnak.

 

 


Egy Fóti Gyermekközpont életképeivel illusztrált naptárral lepte meg Szél Bernadett Rétvári Bencét. Az EMMI államtitkára az után fogadta a képviselőt, hogy Szél Bernadett hónapok óta szeretné megtudni: pontosan hová, és mikor költöztetik majd el a Fóton nevelkedő gyerekeket.

"Egy olyan dátum, vagy olyan időzítés hangzott el, hogy akik ott lesznek május 31-én, azok ott lesznek június 15-én, és 16-án is. És amikor rákérdeztem, hogy ott lesznek-e júliusban és augusztusban is, erre már egy kitérő válasz érkezett" - nyilatkozta a független képviselő.

Szél Bernadett korábban a minisztériumhoz, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz is adatkéréssel fordult a fóti gyerekek elhelyezésének ügyében, ám míg a tárca szerint a Gyermekközpont bezárásával kapcsolatos anyag tíz évig titkos, addig a fenntartó azt válaszolta: nem is ismeri az anyagot, és egy nem létező kormányrendeletre hivatkozott.

Az érintettek pedig még kevesebbet tudnak. Híradónknak a gyermekközpont egyik dolgozója - akinek személyazonosságát kérésére nem közöljük – azt mondta: a dolgozókat és a gyerekeket is nagyon megviseli a bizonytalanság.

"Tervezgetnek szökést, amennyiben olyan helyre akarják őket vinni, ahol még távolabb lesznek az esetleges látogatóiktól, hozzátartozóiktól. nekik ez hatalmas élmény, hogyha meglátogatja őket valaki. Elég sokuknak itt lakik a közelben az összes hozzátartozója, akik esetleg kapcsolattartásban vannak velük. Ennek a lehetősége esetleg csökkenhet is mondjuk egy Zalaegerszeggel" - mesélte a dolgozó.

Az intézet dolgozója szerint ráadásul további probléma, hogy a kormányzati tervek szerint a Zalaegerszegre, Kalocsára, Aszódra vagy Budapestre kerülő gyerekeknek a szülőként szeretett nevelőiktől is meg kell majd válniuk.

"Az megint egy elég kemény trauma lesz azon felül, amilyen életetutat bejárva kerültek már be a rendszerbe. Na most a rendszer ad nekik egy pofont, pluszban. Méghozzá egy jó nagyot" - folytatta a gyermekközpont egyik alkalmazottja.

A fóti gyerekek jövőjével kapcsolatban a minisztérium híradónknak azt írta: a gyermekek elhelyezéséről a végleges döntések még nem születtek meg.

atv.hu

További belföldi híreink