Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-13 09:00:00

Politikai okokból mondták fel Bródy szerződését? – Megszólalt az érintett

40 év után új kislemeze jelent meg Bródy Jánosnak. A születésnapját nemrég ünneplő zenész az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt.

 

A kislemezen az Akit hazája nem szeretett című dal jelent meg. Saját elmondása szerint meghatódott, amikor kezébe fogta a fizikai hanghordozót és hálás a kiadójának, amiért szorgalmazta, hogy bakelit kislemezen is megjelenjen az interneten régóta hallható dal. (A dalt YoutTube-on eddig több mint 460 ezren nézték meg.) A bakelit kislemez a lemezboltok szombati világnapja alkalmából jelent meg, vasárnap pedig Bródy dedikálni fogja a Dürer kertben.

A dalszövegről Bródy János az Egyenes beszédben azt mondta, hogy az Madách Az ember tragédiájának hetedik színje nyomán készült, amikor Lucifer azt mondja Ádámnak: „Mit állsz oly szótlan, mondd, mit borzadasz? / Tragédiának nézed? Nézd legott / Komédiának s múlattatni fog.”

A kislemez másik oldalán a Magyarok közt európai című dal található, amely – amelynek címe József Attila Thomas Mann üdvözlése című verse befejező sorainak parafrázisa.

Bródy János leszögezte, hogy nem érzi, hogy ne szeretné őt a hazája.

Félreértésnek nevezte, hogy a kislemez címadó dala önmagáról szólna, sokkal inkább az elmúlt száz év azon több százezer magyarjáról, akik joggal érezhették úgy, hogy a szülőföldjük mostohán bánik velük, és ha életben akarnak maradni, el kell hagyniuk a hazájukat.

Azt is fontosnak tartja, hogy a hazaszeretet az nem az épp regnáló kormány szeretetét jelenti.

Bródy János nemrégiben szűkszavú posztban közölte, hogy elmarad Bulgakov Képmutatók című drámájának Operettszínház-beli bemutatója, amelyen Kocsák Tiborral közösen dolgoztak, mert a színház frissen kinevezett igazgatója femondta a szerződésüket. Mint a műsorban kifejtette: Kocsákkal évek óta dolgoznak a darabon, ezért szomorúan vette tudomásul a döntést. A Moliére életéről szóló darab prózai változatát az elmúlt évtizedekben sok helyen nagy sikerrel mutatták be, ők pedig arra gondoltak, hogy izgalmas és szép feladat ebből egy zenés színpadi művet létrehozni.

Bródy beszámolója szerint Kocsák Tiborral együtt reménykednek abban, hogy előbb-utóbb lesz itthon olyan színház, amely alkalmas ennek a nagyszabású musicalnek a színpadra vitelére és vállalja is a bemutatást. Ilyen színház kevés van Magyarországon – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy politikai döntés született-e, Brórdy János úgy válaszolt: nem tudja, hogy a frissen kinevezett igazgató elképzeléseihez miért nem illett a darab, de könnyen lehet, hogy éppen azért választották őt, mert más elképzelései vannak, mint elődeinek voltak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink