Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-12 18:24:00

Weber CEU-terve gyorsan halad: május 7-én aláírják a megállapodást

Újabb fokozatba lép a bajor Manfred Webernek a CEU budapesti működését segítő terve: az elmúlt két napban Münchenben lefektették az együttműködés alapelveit, május 7-én pedig már az együttműködési megállapodást is aláírja a CEU és a müncheni műszaki egyetem.

Néhány hete jelentette be Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje, hogy a bajor kormány és a müncheni műszaki egyetem, valamint a BMW közreműködésével létrejön egy konstrukció a CEU budapesti működésének a megmentésére. Egy hete Weber azt is elmondta, hogy az amerikai Stanford Egyetemet is bevonják az együttműkodésbe, hogy a CEU a jövőben is adhasson ki amerikai diplomát Budapesten.

Arról, hogy mi a kormány viszonyulása Weber javaslatához és mi a hivatalos álláspontja a CEU ügyében ebben a cikkünkben olvashat.

Két napos tárgyalások Münchenben

A CEU ma közleményben tudatta: a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) hosszú távú együttműködés keretében fogja ötvözni erősségeit a műszaki tudományok, társadalomtudományok és a politikatudomány terén.

Mindkét egyetem magas szinten képviseltette magát azokon a két nap során megrendezett müncheni találkozókon, amelyeken lefektették a két egyetem közötti hosszútávú együttműködés kereteit a műszaki tudományok, társadalomtudományok és a politikatudomány terén. A lehetséges közös tevékenységek között szerepelnek új professzori pozíciók, programok, közös kutatások és a jövő szakértőinek oktatása is - írják a közleményben.

“A TUM rendkívül ígéretes partner a CEU számára, mivel elismerten vezető szerepet tölt be a mérnöki tudományok, a természettudományok és a technológia terén, és elkötelezett amellett, hogy fejlessze és kiterjessze a bölcsészet- és társadalomtudományok terén végzett tevékenységét. Jövőbeli programjaink közös erősségeinkre támaszkodva fogják megvizsgálni az új technológiák által felvetett politikai, társadalmi és etikai kérdéseket és lehetőségeket.” - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

“A CEU egy kiemelkedő intézmény a bölcsészet- és társadalomtudományok terén, ezért mérjük fel közösen a hosszútávú együttműködés lehetőségét, amely részeként közös TUM-CEU professzori pozíciókat, egyetemi programokat hoznánk létre, egy egyedülálló és eddig példa nélküli kínálatot nyújtva.” - mondta Wolfgang A. Herrmann, a TUM rektora, aki hozzátette: “Ezzel az együttműködéssel tovább erősítjük az intézmény emberközpontú mérnöki megoldásokról alkotott vízióját.”

A résztvevő felek május 7-én Budapesten találkoznak majd újra, hogy lezárják a megbeszéléseket, és kétoldalú megállapodást írjanak alá a jövőbeli együttműködésről - írja közleményében a CEU.

Ajánlom

További belföldi híreink