Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-11 06:00:00

Rokkantnyugdíjak: Még mindig nem lépett a kormány!

Március végéig módosítania kellett volna a kormánynak a rokkantnyugdíjak megvonásával kapcsolatos szabályozást, amelyről kimondta az Alkotmánybíróság, hogy alkotmányellenes.

 

 

A 2012-ben életbe lépett szabályozás miatt sokan korábbi rokkantnyugdíjuknak már csak a felét kapják, évek óta. A DK azt követeli, hogy kamatostul és évekre visszamenően kártalanítsák az érintetteket. Az EMMI szerint az Alkotmánybíróság csak elvi döntést hozott, ennek ellenére vizsgálják az esetleges módosítás lehetőségé

A rokkantsági ellátások jogosságának elbírálásakor meg kell vizsgálni a rokkant állapotának változását, és az Országgyűlésnek március végéig erről törvényt kell alkotnia. Még tavaly novemberben döntött így az Alkotmánybíróság. A határidő hiába járt le, a törvényt nem módosították, pedig az érintettek nagyon bíztak benne.

„Azok az ellátottak, akiknek nem volt meg a munkaidejük, vagy nem volt lehetőségük dolgozni, ebből a minimális összegből nem tudtak megélni, ezért örülünk neki, hogy most újabb törvény fog születni ezzel kapcsolatban" - mondta Dudás Gyula, a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének elnöke.

Magyarországon 186 ezer rokkant ember él, akik közül a sokan a szigorítások óta nyomorognak, annyira lecsökkentették a járandóságukat.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert egy nappal a határidő lejárta után az mondta, ha, kell módosítják majd a szabályozást, de egyelőre nem egyértelmű a helyzet.

„Amennyiben a felülvizsgálat megállapítása során elkövetett hibákat jogalkotással kell kijavítani és elfogadom, hogy az Alkotmánybíróság döntésének ez az interpretációja helyes , akkor a kormány azt meg fogja tenni. Miután az Alkotmánybíróság döntése nem fekete-fehér, sőt távolról sem egyértelmű, ennek köszönhető az, hogy a kormány még a jogalkotási kötelezettségének nem tett eleget" - nyilatkozta Gulyás Gergely.

A törvényt azóta sem módosították. A DK viszont benyújtott egy javaslatot.

„A törvényjavaslat kártalanítást is előírna mindazoknak, akiktől 2011-ben jogellenesen vette el a Fidesz-kormány a rokkantnyugdíj-támogatását" - mondta a párt EP-listavezetője, Dobrev Klára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Híradónk kérdésére annyit közölt, hogy a törvény nem alkotmányellenes. Szerintük az alkotmánybíróság ebben az ügyben csupán elvi döntést hozott, konkrét intézkedésekre nem tett javaslatot.

Hack Péter, alkotmányjogász szerint a probléma az, hogy az alkotmánybíróság döntései jogilag kikényszeríthetetlenek.

„Szűkek a lehetőségek, lehet újra kérni az alkotmánybíróság döntését, de korlátozott lehetőség van az alkotmánybíróságnak is, hogy kikényszerítse a határozata végrehajtását" - fogalmazott Hack.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének véleményét is szerettük volna megkérdezni az életüket alapvetően befolyásoló kérdésben, de ma nem kívántak nyilatkozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink