Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-09 06:20:00

Ókovács: Magyarországon nincs bőrszín nyilvántartás

Magyarországon nincs bőrszín nyilvántartás ezért kérte meg az Operaház főigazgatója az énekeseket, hogy vallják magukat afroamerikainak. Az ügy előzménye az, hogy az egyik repertoáron lévő darabjuk szerzőinek örökösei ragaszkodnak ahhoz, hogy az előadást csakis fekete színészek adhatják elő. Ókovács Szilveszter a mai évadbemutató sajtótájékoztatón Híradónknak elmondta 28 énekesből 15-en aláírták a nyilatkozatot.

Ókovács: Magyarországon nincs bőrszín nyilvántartás
Afroamerikainak kell vallják magukat az Operaház énekesei

 

Az egyik hegedű, amit a nézők nagyon sok darabban hallhatnak majd, 1865-ben készült. Azonban nem a kora, ami miatt híres, hanem a készítője, akit a magyar Stradivarinak is szoktak nevezni.

Kállai Ernő koncertmester elmondta, a mesternek Nemessányinak nagyon kevés hegedűje készült, és nagyon rövid élete volt kb. 40-es éveiben hunyt el.

Az opera következő évadában 21 premier lesz, 13 opera, és 7 balett, tematikája pedig a kereszténység köré épül.

Ókovács Szilveszter, Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: az ókori, a hellenisztikus, meg a római és a zsidó kultúrából kinövő keresztény kultúra valamennyiünké, ezért gondolták úgy, hogy ha e köré szerveznek egy évadot, akkor az azt jelenti, hogy mindenkinek köze van hozzá.

A társulat továbbra is játssza a tavaly bemutatott Porgy és Besst, ami miatt vita alakult ki a jogutódokkal. A zeneszerző öccse, és az opera szövegírója ugyanis úgy végrendelkezett, hogy az előadásban csak fekete énekesek léphetnek fel. Ezért Ókovács Szilveszter arra kérte az énekeseket vallják magukat afroamerikainak. 28 énekesből 15-en aláírták.

„Magyarországon nincs bőrszín nyilvántartás, bűnügyben sincs, személyes adat, és nem tudom megmondani tulajdonképpen a szereposztásról, hogy ez megfelel-e, vagy nem felel meg a feltételnek, ezért inkább megkérdezem tőlük”

 – mondta az üggyel kapcsolatban Ókovács.

A főigazgató az ATV Híradónak úgy nyilatkozott, nem tehet mást, mint azoknak az érdekét nézi, akik már megvették a jegyet az előadásra, ha pedig később per lesz az ügyből, az szerinte annak rossz, aki a fekete énekesekre vonatkozó kikötést megtette.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink