Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-05 15:00:00

Létrejött a politikai kiegyezés, ezt a modellt húzná rá a V21 a mai politikai térre

Pártok és oldalak közötti bölcs konszenzus a célja a V21 csoportnak, amelyben korábban jobb-és baloldali kormányokban is közreműködő politikusok vesznek részt. A Momentummal már aláírták az értékalapú megállapodást, amely nyolc pontban foglalja össze egy demokratikus ország „minimumértékeit”. A Momentum elnöke szerint „semmi nem állhatja útjukat”, hogy innentől közösen dolgozzanak az 1989-es magyar álom megvalósulásáért.

Létrejött a politikai kiegyezés, ezt a modellt húzná rá a V21 a mai politikai térre
atv.hu

Megállapodást kötött a „ráncfelvarráson” átesett V21 csoport és a Momentum. Előbbi a 2018-as országgyűlési választásokról lehet ismert. Céljuk akkor egyszerű volt: minden választókerületben egy ellenzéki képviselő álljon szembe a fideszes kihívóval. Most – alig két hónappal az EP-választások előtt – újra aktivizálták magukat, igaz, elmondásuk szerint az utóbbi évben is aktívak voltak, és tagságuk is bővült.
 
Az együttműködés értékalapú, céljuk az európai Magyarország – ahogyan felhívásukban szerepel. Nyolc pontban fogalmazták meg a kívánt „értékeket”, és ahogyan a V21 és a Momentum közös sajtótájékoztatóján elhangzott, ők nem futnak a pártok után, hanem nyilatkozatukat tulajdonképpen tálcán teszik az asztalra, és onnan a formációkon múlik az, hogy létrejön-e a megállapodás vagy sem. Mint elhangzott, ez minden ellenzéki párttal megköttetik majd, ez alól egyedül az LMP kivétel. A nyolc pont egyébként a már eddig is sokat hangoztatott passzusokat sorolja fel, hangsúlyozva a jogállamiság, a szolidaritás, a fenntartható fejlődés, a versenyképesség és a nemzeti, illetve európai hagyományok szem előtt tartását is. A valóságban ez közös kiállásokat jelent majd, ha a pártok is így akarják.
 
Balázs Péter – aki egyébként Bod Péter Ákossal egyetemben társelnökli a formációt – elmondta, hogy pillanatnyilag az ő szervezetük a legszélesebb politikai merítésű csoport, utalva arra, hogy azt nagyjából 10-10 korábban jobb-és baloldali kormányokban szerepet játszó politikus képviseli, és a fenti célokon keresztül egyfajta „bölcs kiegyezést” szeretnének elérni, visszanyúlva a rendszerváltás eszközeihez. A V21 azt is célként tűzte ki, hogy egyfajta modellt állítsanak azzal, hogy ők maguk is összeültek, annak ellenére, hogy nem mindenben egyezik a véleményük. Ezzel is azt szeretnék megmutatni, hogy ez nem lehetetlen, és ezáltal bővíthetik a szövetségüket. Balázs Péteren és Bod Péter Ákoson kívül olyan nevek képviselik a csoportot, mint Andor László volt EU-biztos, Bozóki András volt kulturális miniszter, Göncz Kinga volt külügyminiszter, Mellár Tamás, a KSH volt elnöke vagy éppen Jeszenszky Géza volt külügyminiszter. A beszélgetésen természetesen az EP-választások is szóba kerültek, és mint mondták, a május végi választásnak nagyobb a tétje, mint bármikor korábban. A kérdés ugyanis az, hogy visszatérünk-e a demokrácia alapjaihoz, és hogy visszakanyarodunk-e a nyugat felé. Bod Péter Ákos közben hozzátette, hogy fontos szerepe van a szövetségkötéseknek.
 
A Momentum elnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy demokrata elköteleződésű emberek mellett ülhetnek itt, és akik a saját közösségükben már létrehozták a „politikai kiegyezést”. Fekete-Győr András szerint egy másodpercig sem volt kérdés, hogy szövetséget kötnek az azonos értékeket valló formációval. Annak tagjai ugyanis sokat dolgoztak az elmúlt harminc évben azon, hogy beteljesítsék Magyarország álmát – mint például az Ausztriához való felzárkózást is –, a szakmai munka ugyan adott volt, csak a politikai akarat hiányzott ekkor szerinte. Bár az EU-hoz való csatlakozás több dolog miatt sem hozta meg a kellő áttörést, a politikus reméli, hogy közösen megvalósíthatják az 1989-es álmot. Fekete-Győr végül megjegyezte, hogy „semmi nem állhat az utunkba”.
 
A sajtótájékoztatón a két részre szakadt Magyarország is szóba került, ahol az egyik oldal abban hisz, hogy ők védik meg a nemzeti értékeket, míg a másik a progresszivitásban hisz. Csakhogy – jegyezte meg Balázs – a haza és haladás megfér egymás mellett, mint ahogyan arra már korábban is volt példa. Abban is egész konkrét elképzelései vannak a V21-nek, hogy a kampányban – csakúgy, mint általában – a valós problémákra hívják fel a figyelmet, ami jelen pillanatban sokkal inkább a kivándorlásban, mintsem a bevándorlásban érhető tetten szerintük.

Ajánlom

További belföldi híreink