Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-06 06:20:00

A kamera előtt fakadt dalra a magyar kenukirály

Vidám kedélyű és sokoldalú egyéniség a magyar sportélet egyik ikonikus alakja, aki kenusként egymás után aratta a bajnoki címeket. A Heti Napló című műsor most portrét készített Wichmann Tamásról, ahol a kenukirály olyan oldalairól is megmutatta magát, amelyről nem sokan tudtak eddig. A Heti Napló riportja.

A kamera előtt fakadt dalra a magyar kenukirály

A Heti Napló kamerái előtt fakadt dalra a kenu koronázatlan királya. Ugyanis mint kiderült, a kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai dobogós és 37-szeres magyar bajnok Wichmann Tamásnak nem csak a sport okoz örömet, de az éneklés is. A riportban éppen egy másik sokszoros világbajnok, Csabai Edvin előtt fakadt nótára, aki – többekkel egyetemben – szintén a legenda miatt vágott bele a sportágba. Mint mondta, ha anno a bajnok jött velük szembe, akkor futótűzként terjedt a hír, visszavettek a tempóból és szemmel követték. Wichmann egyébként előbb kezdett énekelni, mint kenuzni. Kezdetben kórustag volt, gitározni is megtanult, később pedig terjesztette is ezt a hobbit a sporttársai között: sokakat sikerült megfertőznie a zenével.

Jól jellemzi Wichmann Tamás sokoldalúságát, hogy az éneklés szenvedélye mellett a színészkedésbe is belekóstolt már – igaz, csak egy véletlen folytán, és csak egy rövidebb jelenetben, amelyben éppen egy Lada ablakán mászik ki az Elvarázsolt dollár című Bujtor-filmben. A rendező - akivel jóban volt - eredetileg a stáb büfésének, és szakácsának szerződtette. Csakhogy az egyik főgonosz szerepére felkért nehézatléta már az első forgatási napra sem ment el, így Bujtornak új ember után kellett néznie.

Na, de vissza a kenuhoz, ahol sportolóként tulajdonképpen majdnem mindent sikerült elérnie. Pedig gyerekkorában kis híján megbénult, amikor a Móricz Zsigmond körtéren elütötte egy rendőrautó. Hónapokig nem tudott járni, máig sántít, de így is sikerült sokszoros bajnokká válnia. A riportban egyébként a Heti Napló riporterét, L. Dézsi Zoltánt is „elvitte egy körre” a hajóban, aki szinte azonnal beleszeretett a sportba, igaz, ehhez Wichmann személye is hozzájárulhatott. Közben az is kiderült, hogy miért a kenu, és miért nem a kajak lett a nagy szerelem, aminek egészen triviális okai vannak. Wichmann szerint ugyanis a kajakokra sokszor órákat kellett várni edzéseken, ő meg sportolni akart, nem várakozni. Lehet, hogyha nincs kajakhiány a szakosztályban, sosem lett volna belőle kenukirály. Mint mondta: „azt lehet mondani, hogy 5 és 6 ezer kilométer között eveztünk évente, amikor már csak az evezéssel foglalkoztam. Az azt jelenti, hogy 1965-től 1985-ig. Előtte gyerekként olyan 3-4 ezer kilométert mentünk. Ha azt hozzáadom, akkor abban benne van egy pár földkerülő”.

Az egyik legérdekesebb története is a sporthoz kapcsolódik, nem hiába, élete meghatározó részét a versenyzés tette ki. 1979-ben ugyanis azért kapta meg az UNESCO Fair Play díját, mert a belgrádi világbajnokság előtt maga mellé vette a horvát Ljubeket, és felkészítette. Tudta, hogy gyakorlatilag saját maga ellen dolgozik, de ez különösebben nem érdekelte. Egy régi cikk is volt erről még anno a Magyar Ifjúságban, amely éppen erről a felkészülésről szól, és amelyben az újságíró fel is teszi a kérdést, hogy mi lesz, ha a világbajnokságon éppen Ljubek üti el a győzelemtől. Ha így történik, szívből gratulálok majd neki, hangzott Tamás válasza. Végül ez történt, és a horvát sportember megverte Wichmannt a belgrádi VB-n, aki végül sportszerűségi díjat kapott.

Ugyancsak a magyar sportember sokoldalúságát jelzi, hogy három évtizedet töltött el kocsmárosként a tulajdonában álló Kazinczy utca 55-ben. Tavaly eladta, jelenleg pedig üresen áll az épület. Noha korábban is lett volna rá vevő, akkor nem adta el, így pedig az épület közelében lévő játszóteret is sikerült megmenteni a kisgyerekeknek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink