Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-05 07:21:00

Teljes ellenzéki együttműködés - ezúttal szavazatszámlálásban

Összehangoltan küld szavazatszámlálókat az ellenzék a májusi EP-választásra. A cél az, hogy a nagyjából 10 ezer szavazókör mindegyikében legyen legalább egy ellenzéki delegált. Közben elindult az MSZP-Párbeszéd kampánybusza, ezzel megkezdte közös európai parlamenti választási kampányát - ahogy magukat nevezik - a piros-zöld szövetség.

 

 

Újabb közös ügyet talált a teljes ellenzék.

"A közös ügy azt jelenti, hogy a Fidesz mindenkori választási rendszerét ellenőrizni kell"

- mondta Varju László, a DK alelnöke.

Az ellenzéki pártok egymással összehangolva küldenek szavazatszámláló bizottsági tagokat az egyes választókörökbe.

"Bízunk benne, hogy május 26-án ez azt fogja magával hozni, hogy egy tisztességes választási eljárásban egy olyan gyomrost tudunk majd adni az Orbán-rendszernek, amiből a rezsim az októberi önkormányzati választásokig nem tud felállni" - nyilatkozta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

A Jobbik, az MSZP és az LMPis emlékeztetett arra, hogy történhettek visszaélések a tavalyi országgyűlési választáson.

"Bár a rendőrség és az ügyészség további nyomozást és büntetőjogi felelősségre vonást most sem tesz, az úgy néz ki, hogy teljesen világos, hogy több száz aláírás egyezett meg egy kamupárt és a Fidesz aláírásgyűjtő ívén"

- közölte Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

"Azokban a szavazóhelységekben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló, rendkívül nagy volt az érvénytelen szavazatok száma, vagy a felvett és leadott szavazólapok különbsége az igen nagy és eltérő volt" - nyilatkozta Pitz Dániel, a Sétáló Budapest 2019 szóvivője.

A Momentum azért is mindent megtesz, hogy civil és nemzetközi szervezetek is őrködjenek a választások tisztasága felett.


"Reméljük, hogy ez a konstruktív együttműködés nemcsak május 26-ig fog tartani, hanem egészen az önkormányzati választásokig"

- mondta Berg Dániel a Momentum elnökségi tagja.

Gulyás Gergely szerint jogilag nincs akadálya annak, hogy az ellenzék egyeztessen a szavazatszámláló delegáltakról.

"Ez annak a beismerése, hogy szervezetileg az ellenzék ma annyira gyenge állapotban van, hogy a 10 milliós Mo.-on nem képes pártonként 10 ezer választókörbe szavazat számláló biztost delegálni" - közölte.

Közben egy kampánybusz útnak indításával megkezdte közös európai parlamenti választási kampányát az MSZP és a Párbeszéd, amelynek központi üzenete a szociális Európa megteremtése lesz.

"Szeretnénk elérni, hogy az európai minimális bér, a legkevesebb nyugdíj és a legkevesebb családi pótlékban legyen meg az a közös szabály, amely minden tagállamra érvényes, és a magyar embereknek a megélhetését, az életkörülményeit is segíti” -  mondta Tóth Bertalan az MSZP elnöke.

Az MSZP elnöke azt ígérte, hogy a kampánybusz több mint 100 települést útba ejt majd, és várhatóan 6-7 ezer km-t tesz meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink