Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-04 12:19:00

A Mi Hazánk írni-olvasni tudáshoz kötné a választójogot

A Mi Hazánk Mozgalom írni-olvasni tudáshoz kötné a választójogot - közölte az ellenzéki párt elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Mi Hazánk írni-olvasni tudáshoz kötné a választójogot

Dúró Dóra azzal érvelt, szerintük ez elvárható ahhoz, hogy egy polgár kellő felelősséggel vegyen részt a közéletben. A javasolt szabályozást hasonlónak ítélte ahhoz, a Fidesz-kormány által bevezetett intézkedéshez, amely nyolc általános iskolai osztály elvégzéséhez kötötte a jogosítvány megszerzését.   

"Nemcsak a tájékozottság hiánya jellemző erre a népcsoportra, hanem az is, hogy könnyen megvásárolható a szavazatuk" - tette hozzá.   

A Mi Hazánk csak az 1940 után születettek esetében szabná feltételül az írni-olvasni tudást, mondván, a második világháború idején nem minden településen volt biztosított az állami oktatás.   

Dúró Dóra arról is szólt, hogy pártja szerint a szlovák törvényhozás azon döntése, amely megtiltja idegen ország himnuszának eléneklését, "a magyarellenesség olyan mértékét jelenti, amely után nincs hová hátrálnunk". Felszólítják Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy rendelje be a szlovák nagykövetet, illetve minden nemzetközi fórumon tiltakozzon a döntés ellen a jogszabály visszavonásáig - mondta a politikus, jelezve: a Mi Hazánk tiltakozó akciókba kezd a szlovák nagykövetség előtt, illetve határátkelőkön félpályás útlezárások formájában.   

Felszólítják azokat a magyar nemzetiségű képviselőket, akik a szlovák parlament tagjaként megszavazták a javaslatot, hogy adják vissza a mandátumukat, a Most-Híd pártot pedig arra, hogy lépjen ki a szlovák kormánykoalícióból - fűzte hozzá a politikus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink