Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-03 18:03:00

Schmidt Mária: Az EU tisztségviselők "arctalan" működése a szovjet birodalom apparátcsikjait idézi

Az EU-t már régóta nem felelős politikusok irányítják, hanem olyan tisztségviselők, akik szakértelmük, beosztásuk, beágyazottságuk alapján kerülnek irányító szerepbe, és "arctalanok". Működésük "a szovjet birodalom apparátcsikjainak" a névtelenségét idézi - mondta Schmidt Mária egy mai konferencián.

Schmidt Mária: Az EU tisztségviselők "arctalan" működése a szovjet birodalom apparátcsikjait idézi

 
A Ki nyeri a XXI. századot? – Egy évtizeddel a gazdasági válság után címmel, a XXI. Század Intézet szervezésében tartott konferencián Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a 2008-as válság kapcsán arról beszélt: a liberális terápia nem vette figyelembe a válság politikai és társadalmi következményeit, célja pedig csak a válság előtti status quo visszaállítása, a pénzügyi, gazdasági szakértői elit hatalmának, befolyásának és gazdasági erejének átmentése volt.
 
A főigazgató szerint azóta azonban kiderült, hogy a liberális rend megbukott politikailag, társadalmilag és gazdaságilag is. Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarország más utat választott azzal, hogy a gazdasági és pénzügyi válságra politikai választ adott, ezzel pedig "kiverte a biztosítékot" Washingtonban, Berlinben és Brüsszelben. Orbán Viktor a válságkezelést nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdésnek tekintette és a csődöt okozó élcsapat cseréjében volt érdekelt, valamint abban, hogy a válság terheit ne kizárólag a munkából élőkre terheljék, ahogy az a fejlett országokban történt, hanem a válságot okozó piaci szereplőkre is.
 
Schmidt Mária szerint Orbán Viktor nem volt hajlandó elfogadni, hogy Magyarország gazdaságról Brüsszelben vagy a német kancellár iránymutatása alapján döntsenek. A magyar miniszterelnök azok után sem fogadta el ezt, hogy Olaszországban Berlusconi bukása után egy "politikamentes" kormány került a hatalomba. Szerinte Orbán Viktor akkori válságkezelő politikájának a sikerességét szerinte ma már a miniszterelnök ellenfelei is belátják.
 
Schmidt Mária a konferencián arról is beszélt, hogy az EU-t már régóta nem felelős politikusok irányítják, hanem olyan csúcstitkárságvezetők, tisztségviselők, akik szakértelmük, beosztásuk, "beágyazottságuk" alapján kerülnek irányító szerepbe, és "arctalanok".  Működésük "a szovjet birodalom apparátcsikjainak" a névtelenségét, arctalanságát idézi szerinte.  
 
A főigazgató szerint a liberális rend "a politikát iktatja ki", korábban internacionalizmusról lehetett beszélni, ma globalizmusról - állapította meg. Az elit kizárólag saját státuszának az átmentésével foglalkozik, a politikát az uniós elit felül akarja íratni a joggal, a civileket is a politika korlátozására használja. A politikát az elit egyre szűkebb területre korlátozná a nemzetállamokban és ez aláássa a többségi demokrácia legitimitását. A politika, a gazdaság és a civil szervezetek megbontott egyensúlya után a nemzetállamokból "egyre többet haraphatnak ki" nemzetközi szervezetek. Ha pedig a nemzetállamoktól a politikát a nemzetek feletti intézmények magukhoz vonják, az a birodalomépítők szándékait szolgálja - vezette le.
Az unió jövőjére utalva arra hívta fel a figyelmet, a régi világból megmenthető a keresztény civilizáció. A legnagyobb veszélyt ugyanis nem a többi, számunkra idegen civilizáció jelenti, hanem a saját érdekérvényesítésünk hiánya - mondta a konferencián Schmidt Mária.

Ajánlom

További belföldi híreink