Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-02 14:25:00

Nem lesz sztrájk a BKV-nál

Nem lesz sztrájk a BKV-nál – tudatta az atv.hu-val az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, miután épphogy elhagyta a rendkívüli tárgyalás helyszínét. Mint mondta, marad a 8%-os alapbéremelés, amely messze van a „szükségestől”, ezért nem írják alá holnap a megállapodást. Naszályi Gábor szerint munkabeszüntetéssel sem érhető el az általuk javasolt 15%-os emelés, így pedig a munkavállalók többet veszíthetnének egy sztrájkkal, mint nyerhetnének.

Nem lesz sztrájk a BKV-nál

Ahogyan reggel már beszámoltunk róla, minden bizonnyal nem lesz változás a BKV ajánlotta 8%-os alapbérfejlesztés körül. A hétfői tárgyalás után viszont – de még a szerdai, plenáris ülés előtt – újabb, rendkívüli tárgyalási napra került sor kedden, ahol valóban nem történt áttörés, és marad a „nehezen kiizzadott” 5+3, vagyis az összességében 8%-os alapbérfejlesztés.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke erről az újabb tárgyalási forduló után számolt be az atv.hu-nak. Naszályi Gábor egyúttal azt is elmondta, hogy bár korábban arról szóltak a hírek, hogy akár sztrájk is jöhet a BKV-nál, és az előkészítő bizottság is megalakult, ma már biztosan kijelenthető, hogy nem lesz sztrájk. Ilyenkor mérlegelni kell – mondta –, és szerinte egy megmozdulás sem hozna jelenleg annyit, hogy annak megérné kitenni a munkavállalókat, mert szerinte „sokkal többet veszítenének rajta”. Mint mondta, a holnapi megállapodást sem írják alá ilyen feltételek mellett. A másik két szövetség ugyanakkor – akik szintén részt vettek a tárgyalásokon, és akiket nem nevezett meg Naszályi – jelezte, hogy elfogadják majd a feltételeket.

Naszályi szerint a sztrájkbizottság felállítása még egy másik helyzetben született meg, amikor az emelés mértékére 5%-ot ajánlott a közlekedési vállalat, és ugyan a jelenlegi 8% is messze van a „szükségestől”, úgy látja, hogy munkabeszüntetéssel sem érhető el olyan emelés, amely miatt megérné kockáztatni a munkavállalókat és a munkabeszüntetést. Mindemellett a sztrájktörvény sem könnyítené meg a helyzetüket – tette hozzá.

Korábban egyébként mi is beszámoltunk arról, hogy a BKV relatíve hosszú kivárás után tett egy 5%-os ajánlatot a munkavállalók felé, amelyet – többek között – az EKSZ is igen komolytalannak ítélt meg. Múlt héten pedig erre „ajánlott még rá” 3%-ot a tömegközlekedési vállalat, ezzel pedig összesen 8%-os alapbérfejlesztést hajtanának végre. Sőt, arról is írtunk, hogy a munkaerőhiányos állapot a közlekedési ágazatot sem hagyja érintetlenül, így fordulhat az is elő, hogy főállású pedagógus is BKV buszt vezet.

Ajánlom

További belföldi híreink