Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-04-02 05:10:00

BKV: patthelyzet a bértárgyaláson, jön az újabb forduló

Minden bizonnyal nem lesz változás a BKV ajánlotta 8%-os alapbérfejlesztés körül – mondta el az atv.hu-nak az Egységes Közlekedési Vállalat (EKSZ) elnöke, a BKV-val történő tárgyalást követően. Naszályi Gábortól azt is megtudtuk, hogy a „patthelyzet” miatt kedden újabb „tárgyalási forduló” várható, tagjaiktól pedig nem kaptak felhatalmazást arra, hogy 10% alatt állapodjanak meg. A munkabeszüntetés felfüggesztésének eltörlése is a levegőben lóg egyelőre.

BKV: patthelyzet a bértárgyaláson, jön az újabb forduló

Körvonalazódik egy megállapodás, amely várhatóan nem fog elmozdulni a jelenleg ismert 8%-os bérfejlesztés mértékéről – mondta el Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, miután tárgyaltak a BKV-val. Mint mondta, ez nem elfogadható, mert tagjaik körében nem reprezentatív felmérést végeztek, amely szerint „nagyon alsó hangon is a 10%-hoz ragaszkodnak”. A BKV jogi és humánpolitikai vezetője viszont elmondta: nem áll több forrás rendelkezésükre. Jelenleg egyébként 5,26 milliárd forint pénzösszegről van szó, amelyet a cég bérrendezésre fordítana.

Naszályi a tárgyaláson is elmondta, hogy ez „messze nem éri el azt a szintet, amire szükség volna”, és holnap reggel az EKSZ elnöksége fogja megtárgyalni, hogy elfogadják-e ezt az ajánlatot, vagy ha nem, akkor milyen lépések lehetnek még. Mint ismert, a további 3%-os emelés után az ágazatban a sztrájkelőkészítést is felfüggesztették, amelynek eltörlése bizonytalan. Ahhoz ugyanis – mondta Naszályi – mérlegelni kellene például azt is, hogy mennyi pénztől eshetnének el a sztrájkolók, és hogy adott esetben mennyit hozhatna az a plusz „x” százalék, amin már – a tagság jóváhagyásával – elgondolkodna. Plusz 1-2% további emelés esetében a munkabeszüntetés nem feltétlen érné meg, de ha az eredeti 15%-os emelésre is volna esély, akkor már más lenne a helyzet. Majd emlékeztetett: korábban azért álltak bele olyan egyenesen, merthogy a cég sokáig ajánlatot sem tett, majd jött az 5%, amit nem igazán tudtak hova tenni, múlt héten pedig a további 3%.

A tárgyalás felemásra sikeredett ma, éppen ennek köszönhető, hogy holnap – de még a szerdai plenáris ülés előtt, ahol a BKV már megegyezést szeretne – szintén összeülnek egy rendkívüli tárgyalásra a reprezentatív szakszervezetekkel és a BKV-val, és meglátják, hogy esetleg utóbbi tud-e engedni a megfogalmazott követeléseiknek. Az biztos – tette hozzá –, hogy 10% alatti emelés megállapodására nincsen felhatalmazása, éppen ezért a 10% esetében már talán elgondolkodnának. Az EKSZ elnöke mégis úgy véli, hogy a cégnek nem lesz magasabb ajánlata.

Korábban egyébként mi is beszámoltunk arról, hogy a BKV relatíve hosszú kivárás után tett egy 5%-os ajánlatot a munkavállalók felé, amelyet – többek között – az EKSZ is igen komolytalannak ítélt meg. Múlt héten pedig erre „ajánlott még rá” 3%-ot a tömegközlekedési vállalat, ezzel pedig összesen 8%-os alapbérfejlesztést hajtanának végre. Sőt, arról is írtunk, hogy a munkaerőhiányos állapot a közlekedési ágazatot sem hagyja érintetlenül, így fordulhat az is elő, hogy főállású pedagógus is BKV buszt vezet.

További belföldi híreink