Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-30 08:47:00

Weber kimondta: nem kér Orbán támogatásából, inkább nem ül Juncker székébe

Manfred Weber tegnap este nyilvánosan bejelentette a német köztévében: nem kér a Fidesz voksaiból, ha ezen múlna, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, akkor inkább nem akar Juncker székébe ülni. Varga Judit államtitkár szerint Weber vérig sértette a magyarokat, és "a bevándorláspárti baloldal túszává vált".

Weber kimondta: nem kér Orbán támogatásából, inkább nem ül Juncker székébe

Manfred Weber nyilvánosan "szakított" Orbán Viktorral és a magyar kormánypárttal, a Fidesszel. Az európai parlamenti választások előtt nyolc héttel az Európai Néppárt (EPP) bajor csúcsjelöltje tegnap este a német köztévében nyilvánosan bejelentette: nem kér Orbán Viktor és a Fidesz voksaiból, ha ezen múlna, hogy az uniós csúcsintézmény, az Európai Bizottság (EB) elnöke legyen, akkor inkább nem akar Juncker utóda lenni. Azaz, a személyes karrierje sem számít neki, ezen az áron.

Ennek azért van jelentősége, mert az uniós választások után az Európai Parlament (EP) választja meg az uniós top intézmény, az a Bizottság - az EU "kormányának" - az elnökét. A Néppárt jelöltje a bajor CSU-s Manfred Weber a posztra, akit Merkel jelöltjének tartanak. Orbán Viktor a Fidesz néppárti felfüggesztése ellenére is azonnal deklarálta: a Fidesz változatlanul Weber támogatja a versenyben.  Persze, azt korábban is érzékeltették, hogy azért, mert a kínálatban nincs más, aki jobb lenne. Hiszen Weber már a Sargentini-jelentést is megszavazta, aminek nyomán elindult a 7-es cikkelyes eljárás Magyarországgal szemben. Ezen túlmenően a fideszesek a rovására irják, hogy olyan fontos neki "Soros egyeteme",  hogy mindenképp meg akarta menteni és az Orbán Viktor számára megszabott feltételek közé is bevette a CEU ügyét, sőt egy bajor konstrukciót is kidolgozott a Budapesten maradására.

Jelenleg Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, ő is néppárti. A Néppárt és a Fidesz közötti konfliktus - ami végül március 20-án a Fidesz felfüggesztéséhez vezetett - épp azért robbant ki, mert Weber, valamint a Néppárt elnöke Joseph Daul elfogadhatatlannak tartották, hogy Orbán Viktor a Juncker-Soros plakátokkal saját néppárti politikusa ellen kampányoljon.

A Fidesz felfüggesztése ellenére azért volt fontos a Néppártiaknak, Webernek is a beszélőviszony fenntartása Orbán Viktorékkal, mert az európai parlamenti választásokon a legjobb eredményt elérő pártcsalád, az Európai Parlament legnagyobb pártja delegálthatja az Európai Bizottság elnöki székébe a csúcsjelöltjét - az után, ha a parlament feles többséggel megválasztja.
 
Most a Brexit miatt az EP 705 fős lesz. Webernek - ha Juncker utóda szeretne lenni - legalább 353 voksra lesz szüksége a május 26-ai európai parlamenti választások után. A Néppárt a szociáldemokratákkal nyilván szövetkezik Juncker utódának a megválasztására. A kérdés ezen túlmenően az volt: ez az erős tömb, illetve Weber az EP-választási eredmények, a számok ismeretében Orbán Viktor és a Fidesz felé fordul-e, vagy a másik oldalra, az európai zöldek és a liberálisok felé, hogy biztosítva lássa az EB-elnöki megválasztásához szükséges legkevesebb 353 voksot.

Ez a helyzet azt láttatta: Orbán Viktor is alkupozióban lesz május 26-a után Brüsszelben, ha a Fidesz itthon a választáson nagy győzelmet arat, ha 12-13-14 mandátumot szerez, mert akkor ezekre a fideszes voksokra szüksége lesz Webernek. Ezen múlhat, hogy Weber bekerül-e Juncker székébe.

Azzal, hogy most Weber megtette bejelentését, úgy tűnik, elvágta a "szálakat" Orbán Viktorral, és a fideszes reményeket is, hogy elrendezhető lesz az május 26-a után a Fidesz és a Néppárt viszonya, és Orbán Viktor majd belülről húzza vissza jobbra a Néppártot, ami már eltávolodott a Kohl-i konzervatív örökségtől szerintük.

Varga Judit: "Weber a bevándorláspárti balodal túsza lett"

Erre reagált úgy éjszaka egy Facebook posztban a Miniszterelnökség államtitkára, Varga Judit hogy "Manfred Weber vérig sértette a magyar választókat, akik Európa többi polgárához hasonlóan egy demokratikus választás során fognak képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe.  Ismét bebizonyosodott, hogy Weber a bevándorláspárti baloldal túszává vált".

varga judit /fotó: mti/Varga Judit /Fotó: MTI/

"Manfred Weber ma este a német közszolgálati televízió vendégeként azt nyilatkozta, hogy amennyiben a FIDESZ szavazataival tudna csak bizottsági elnökké válni, akkor nem fogadná el a megbízatást. Hozzátette, nem szeretne jobboldaliak szavazatával nyerni, ő középről akarja Európa jövőjét alakítani.  Az ilyen nyilatkozat megengedhetetlen" - írta tegnap késő este Gulyás Gergely kancelláriaminiszter államtitkára.

Varga Judit államtitkár bejegyzését Gulyás Gergely is megosztotta:

Ajánlom

További belföldi híreink