Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-30 19:29:00

Tarlós a felújított metrószakaszról: Hiába várja tőlem, hogy azt mondjam elégedett vagyok

Átadták a 3-as metró felújított szakaszát. Összesen hat állomás és a pálya újult meg. Az állomásokat akadálymentesítették Tarlós István pedig közölte, nem kizárt, hogy mégis légkondicionáltak lesznek a felújított orosz metrószerelvények. Jövő szombaton kezdődik a déli szakasz felújítása, így újabb dugókra kell készülni a bevezető utakon.

Új síneken és elvileg csendesebben járnak a metrószerelvények a felújított szakaszon. Összesen 21 kilométernyi sínt cseréltek ki, amihez 36 ezer csavart használtak fel. Az állomások több ezer négyzetméteren újultak meg. Tarlós István szerint bár a felújított szerelvények nem légkondicionáltak, megvizsgálják annak a lehetőségét is: „Az M3-as infrastruktúra teljes felújításáig úgy néz ki, hogy esetleg mégis megoldható az M3-as szerelvények légkondicionálása is.”

A sajtótájékoztató után alig lehetett a főpolgármester közelébe kerülni, minden mozdulatát figyelte a sajtó, ahogyan állomásról állomásra járja végig a felújított szakaszt.

"Azt mondom, hogy nem csalódtam. Azt a szót, hogy elégedett vagyok, azt hiába várja tőlem, mert azt még soha nem mondtam életemben.”

- mondta Tarlós István főpolgármester.

A most átadott állomások akadálymentesítettek, és a vakok és gyengénlátók is könnyebben tájékozódhatnak majd. Megújult az utastájékoztató rendszer is. Emellett pedig 170 téfigyelő kamerát is telepítettek a peronokon. A fővárosi közlekedést kritikusan elemző Közlekedő Tömeg Egyesületnek azért így is vannak kifogásaik.

„Úgy látjuk, hogy jó színvonalon történt a felújítás, azonban megtartották a régi biztosító berendezést, ami nem teszi lehetővé, hogy gyorsabban és sűrűbben közlekedjenek a szerelvények, ami csúcsidőben igencsak problémát jelent. Illetve az is fontos lenne, hogy a takarítás ne csak a megnyitó napján történjen meg” - nyilatkozta az ATV Híradónak Gyöngyösi Máté, a Közlekedő Tömeg Egyesület alapítója.

Bár az utasok hivatalosan csak délután egytől utazhattak a felújított szakaszon, volt, aki már másfél órával korábban ott volt az egyik állomáson.

Mostantól leállnak a metrópótló buszok is, és az autósok is visszakapják az eddig a buszoknak fenntartott sávot. De csak egy hétig.

A több hónapos csúszással átadott szakasz ugyan használható, de április hatodikán kezdődik a déli szakasz felújítása Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között. Ha tudják tartani a határidőket, akkor 2020 nyár végén, ősz elején át is adják. Hogy elkezdődhessen a középső szakasz rekonstrukciója. Ha minden jól megy, akkor 2022 év végén véget érhet metró felújítása.

A Közlekedő Tömeg Egyesület azzal számol, hogy a következő munkálatokkal is jelentősen csúsznak majd, így nem valószínű, hogy 2023 előtt végig lehet utazni a teljes szakaszon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink