Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-27 17:12:00

Tarlós: Ez egy vicc, Karácsony nem mond igazat

Zugló polgármestere kétségbeesetten védekezik, mert tudja, hogy megint nagy butaságot csinált és mondott. "Karácsony úr még a saját pártfogóit is rezzenéstelen arccal bemártja, ha bajba kerül" - mondta az atv.hu-nak a parkolási botrányról adott interjúban Tarlós István az MSZP-re utalva. A főpolgármester brutálisan rossznak nevezte a zuglói parkolási szerződést, és érthetetlennek, hogy azt Karácsony Gergely miért nem vétózta meg. Állítja: a zuglói fideszesek egy részével gyanúsan jó a polgármester kapcsolata. Egy papírost is megmutatott.

 Tarlós: Ez egy vicc, Karácsony nem mond igazat

 

Főpolgármester úr, Karácsony Gergely este az ATV Egyenes beszédben azt mondta, nem érti, hogy ön miért "pocskondiázza" őt, a most botrányt kavaró zuglói parkolási szerződést a Fidesz és az MSZP háttéralkuja után szavazták meg Zuglóban. Ő mint mondta, polgármesterként sem "mindenható", nem tudott a 90 százalékkal szembe menni. Mi erre a válasza?

Először is csodálkozom, hogy polgármester úr előhozakodott ezzel az egész témával. Én nemrég a Valasz.hu-ban bedobtam a követ a pocsolyába, mert évek óta nem értek egyet azzal, ami a parkolás körül történik. Több oka van ennek, egyrészt hiába mondja bárki azt, hogy a rendszer egységes, mert nem egységes, nem egyforma szabályok alapján működik a fővárosban. A lakosság, akár a budapestiek, akár a vidékiek, akár a turisták, azt sem tudják, hogy a hozzájuk legközelebb eső parkolóórát használhatják-e vagy nem használhatják, ahol megállnak. Ezeknek a pénzeknek a közlekedés büdzséjébe kellene belefolyni.

A központosított tömegközlekedési büdzsébe? Akkor miért nem folyik?

Úgy van! Merthogy az meg általában hiányos, mondom annak ellenére, hogy 2010 óta a BKV működési hitelt nem vett fel. Van olyan kerület, amelyik szerintem szabályos pénzbeszedésként használja a fizetős parkolást.

Fideszes kerület vagy Zugló?

Hát hogy válaszoljak erre udvariasan? Ott van például Újpest vagy ott van Budafok vagy Kispest. Szintén külső kerületek. Újpestnek, Budafoknak agglomerációja is van, lakótelepei is vannak, mégsem fizetős a parkolás. Ezek mondvacsinált dolgok, de a részleteibe nem akarok belemenni, a kérdésre konkrétan válaszolva: először is Zugló polgármestere, Karácsony úr mindig azt állítja, hogy nem ő kezdeményezte a parkolási övezetet. A lényeghez tartozik, hogy egyes polgármesterek mindig azt mondják, hogy a főváros jelöli ki az övezeteket...
 
Ő azt mondta, hogy 2013-ban a főváros jelölte ki a parkolási övezetet, és akkor ő még nem is volt Zugló polgármestere.

...és a főváros szabja meg a díjakat. Ez formálisan igaz, szerkesztő asszony, tartalmilag nem igaz. A Fővárosi Közgyűlés, a polgármester képviselőkből álló grémium, így minden esetben a kerületek kérésére és javaslatára teszi ezt meg. Mi egyáltalán nem kötöttünk semmilyen szerződést és nem is kezdeményeztünk ilyeneket! Polgármester úr azt kell mondjam, nem mond igazat.

Ezt gondolja, vagy tényként állítja?

Itt van a kezemben 2017. augusztus 15-én írt levele, szó szerint idézem: „Ahogy korábban is jeleztük, Budapest főváros XIV. kerület, Zugló önkormányzata a 26/2016 (VI. 6.)-i önkormányzati rendeletében foglaltak alapján 2017. szeptember 1-jével kívánja bevezetni a közterületi díjfizetést.” Tessék nekem megmondani, hogy ez mi, ha nem kezdeményezés. Nem mond igazat a polgármester úr. Ami pedig a tegnapi műsorban az általa elmondottakat illeti, ne haragudjon, ilyen nyilatkozatot még politikustól nem nagyon hallottam.
 
Elnézést, de nem válaszolt: Karácsony Gergely azt mondta, hogy Zuglóban a fideszes és az MSZP-s képviselők kötöttek egy háttéralkut, és együtt szavazták meg azt a bizonyos szerződést. Ez most már 800 millió veszteséget okoz, és plusz 300 milliós minuszra számítanak még az ezévi költségvetésükben. A parkolóórák üzemeltetése, szemben más kerületekkel, ahol 6000 forintba kerül ez, Zuglóban 69 ezer forint. Ez miért lenne Karácsony Gergely felelőssége?

Így van. Az a helyzet, hogy ez egy brutálisan rossz szerződés, amit a kerület, személy szerint a polgármester önálló jogi személyként kötött.
 

Ő tartózkodott a voksoláson - ez "nem" szavazatnak számít -, és nem tudott mit csinálni a fideszes, MSZP-s többséggel szemben...

Szerkesztő asszony, ne vicceljenek már, hogy lehet ilyen butaságot mondani? Először is, ha jól tudom, Karácsony Gergelyt az MSZP jelölte főpolgármesternek. Azt akarja mondani, az MSZP pont a saját kerületében ő neki ellenzéke? És először is ezt a feladatot kiadták a saját cégüknek. A saját cég jelezte, hogy ő kevés ehhez. Nem felfejlesztették a saját céget, ahogy ezt a jogszabály is elsősorban előírja, hanem visszavették a saját cégüktől és kiírták a pályázatot...
 
Karácsony Gergely azt mondta nekem, hogy azért nem vétózta meg, mert az egyik pályázó visszalépett. És ha vétóz, akkor újra ki kellett volna írni a pályázatot, mert egyetlen induló volt...

Bocsánatot kérek! Önmagában már az is erősen vitatható, hogy polgármester úr megszavazta, hogy a saját cégüktől vegyék vissza a feladatot. Kiírták a tendert. A polgármester látszólag tényleg tartózkodott a szavazásnál...


 
Nem látszólag. Tartózkodott.

Nézze, ezzel kár próbálkozni. Ha egy polgármesternek nem tetszik egy előterjesztés, akkor nem tartózkodik, hanem nemmel szavaz. Ennek ellenére a polgármester úr látszólag tartózkodott, ott a Fidesz egy részével a polgármester úrnak a hírek szerint gyanúsan jó a kapcsolata.
 
A fideszes alpolgármesterrel, Rozgonyi Zoltánnal?

Nem tudom. Én nem az alpolgármestert hallottam, de ebbe nem akarok belemenni. Ugyanakkor a Fidesz választókerületi elnöke nem is szavazta meg ezt a határozatot és én úgy tudom, neki nagyon más az álláspontja, de most nem ő a kérdés. A polgármester úr nemhogy nem szavazott nemmel, de nem is vétózta meg és föl sem függesztette ezt a határozatot. Elnézést kérek, mi van akkor, ha újra ki kell írni a tendert? Néhány hónappal később vezetik be a fizető parkolást. Más nem történik. 30 év óta nincs fizetős parkolás Zuglóban. Egy rossz szerződés jobb, mint két hónap várakozás? Én tavaly kétszer visszadobtam a metró tendereket. Zugló egyébként brutálisan kilóg lefele a sorból. Én nem pocskondiáztam senkit, csak valamiről elmondtam az adatokat és a tényeket.
 
Valóban, más kerület, ha jól ismerjük a statisztikákat, nemhogy kicsit nyereséges, hanem egy–másfél milliárdos, 1,2 milliárdos hasznot termel, de...

Változó a haszon, de először is a VIII. vagy a IX. kerület be sem vezetett fizető parkolást. De hogy mondjak ellenzéki oldali példát, Tóth József polgármester úrnál közel 2 milliárdos nyereség van, a VI. kerületben több mint 1 milliárdos, az V. kerületben 1,5 milliárdos, de például a II. kerületben is 500 milliós nyereség, ehhez képest...

Akkor mi a hiba Zuglóban az ön meglátása szerint?

Hát nézze, a borzasztó magas költségek, a nagyon vitatható szerződés.

Ami általában magáncégek zsebébe megy?

Én ezt nem tudom, ne haragudjon, a kerületek önálló jogi személyként maguk kötik a szerződéseket.
 
A 69 ezer forintos parkolási órakezelés, a pénznek a megszámolása, a karbantartás, a fölfestés...

Nézze, ezek azért részben nagyon csekély értékű feladatok. Tehát, hogy itt mi kerül majdnem 70 ezer forintba, mikor a többi kerületben a töredéke, ez nem érthető. Az a legeslegfurcsább, és ez az, ami nagyon ritkán fordulhatott elő még politikussal, hogy kiül Karácsony polgármester úr a televízióban, és egyrészt rákeni az őt jelölő MSZP-re a felelősséget. Kijelenti gyakorlatilag, hogy az MSZP neki ellenzéke a saját kerületében. De a legdöbbenetesebb az, hogy képes bemondani, hogy bár ő jól tudta, hogy nagyon nincs rendben ez a szerződés, mégis szó nélkül aláírta, miközben nyilvánvaló lehetősége volt megállítani. Ilyet még nem nagyon hallottam politikustól. Ez egy vicc. Zugló polgármestere kétségbeesetten védekezik, mert tudja, hogy megint nagy butaságot csinált és mondott.

Ő azzal "védekezik", azt is mondta a mai sajtótájékoztatóján, hogy elnézést, a fővárosi parkolási ügyet a miniszterelnök nem tudta rendezni. Ön mondta a válasz.hu-nak adott interjúban, hogy Orbán Viktor a 16 pontból, amiről egyeztettek, egyetlen egyet, a parkolás ügyét nem tudta teljesíteni, mert az kezelhetetlen politikai feszültséget okozott volna.

Úgy van.
 
Másrészt, hogy a parkolóórákat ők azonnal bekötik a NAV-hoz, amint lehet, azaz Zugló a legtisztábban átlátható, legtranszparensebb kerület lesz a parkolási pénzeket illetően. Erre mi a válasza?

Na de ez egy közönséges hazugság. Először is, hogy keverheti valaki a szezont a fazonnal? Annak, hogy a miniszterelnök a politikai feszültség elkerülése érdekében nem akarta a parkolási feladatot a kerületektől elvenni és odaadni centralizáltan a fővárosnak, mi köze ahhoz, hogy valaki aláír és köt odahaza a kerületében egy rossz saját szerződést? Ezt a két dolgot hogy lehet összekeverni? Mi a feladat gazdájáról vitatkoztunk. Karácsony úr úgy tesz, mintha ugyanarról beszélnénk, ami durva csúsztatás. Itt most egy szerződés elfogadásáról, a felfüggesztés, a vétó elmaradásáról és a szerződés aláírásáról van szó. A másik esetben meg arról, hogy kerületi feladat legyen vagy fővárosi feladat a parkolás ügye Budapesten. Mit nem tudott kezelni a miniszterelnök? Mi köze a miniszterelnöknek vagy nekem, a Karácsony polgármester úr által kötött szerződéshez, az így önállóan kötött szerződés belső tartalmához? Az égvilágon semmi. Ráadásul Pintér miniszter úrral az élen már korábban kezdeményeztük az egységesítést, a NAV-hoz való bekötéseket.


 
Varga Mihálynál?

Úgy van!  

Karácsony előtt?

Jóval. Karácsony úr nem először teszi, hogy tudomást szerez valamiről, gyorsan kiáll, és úgy beszél róla, mint a saját ötletéről. Ha valahol nem transzparens a parkolás, akkor az Zugló. Hogy most úgy tesz, mintha az élére állna annak, ami nála a legrosszabb, ez egy rossz vicc.
 
Ferencváros hogy áll?

Bekértem az adatokat, úgy tudom, nekik kétszázmillió nyereségük volt már. Óbudán a legkisebb talán a nyereség, ott 118 millió, ha jól tudom. Az összes többi kerületben nagyobb.
 
De más fideszes vezetésű kerületben nincsenek ilyen botrányok?

Ön tud? Nézze, én nem értek egyet ezzel a parkolási rendszerrel, most...
 
Azzal, hogy magáncégekhez vándorolnak a pénzek fideszes kerületekben is?

Nem mondtam ilyet. Ezt a valasz.hu állította. Én rendet, arányosságot és méltányosságot akarok. Zugló még hétvégéken is pénzt akar szedni a parkolásért. Ez lakosságellenes lépés. Csak a Margitszigeten és a Várban van hétvégi fizetés. Nem is tudom, hogy képzelték ezt el Zuglóban, hogy hétvégén is pénzt szednek, de még egyszer mondom, ezt évek óta firtatom. Most keletkezett az ellenzéki oldal egy részén valami pánik. Hirtelen idegesek lettek. Eddig soha.


 
Karácsony Gergely azt mondja, hogy a fizetőssé tételt is a főváros rendelete határozta meg.

Karácsony polgármester úr - hogy is mondjam - rendszeresen olyanokat mond, amik mosolyogtatóak.
 
?
 
Rendkívül sportszerűtlen és nagyon csúnyán csúsztat, nem először adja ezt elő. Soha nem teszi hozzá, hogy formálisan a főváros dönt ugyan, de az ő kezdeményezésére, sőt követelésére. Ő még kevesli is. Most is van egy olyan javaslat benn a főpolgármester-helyettesnél, hogy Karácsony úr megint módosítani akarja a parkolási díjakat, és majd megint ki tudja, mit fog nyilatkozni...

Ezt mikor nyújtotta be?

Már talán egy-két hónapja, most pontosan nem tudom, mert a helyettesnél nyújtotta be. Elnézést kérek, hogy viselkedhet valaki így, hogy ő kezdeményez valamit, ő erőszakol valamit, és utána ráfogja valakire? De még egyszer mondom, a kerületek nagyon maguk akarták végezni generálisan ezt a munkát, és ez itt a politikai probléma, erről beszélt a miniszterelnök és én is, nem pedig arról, hogy akár Karácsony úr, akár más, otthon a kerületében saját jogon milyen szerződést kötnek.
 
Tervezi, hogy erről személyesen beszél Karácsony Gergellyel?

Miért keresném én Karácsony Gergelyt? A miniszterelnökkel beszélek újra, miután két miniszterrel is beszéltem már erről. Évek óta próbálom ezt a témát előszedni. Azt ember nem feltételezi, hogy Karácsony polgármester úr az előzményeket is ismerve képes lenne a kormánynál ebben többet elérni, mint én. Budapesten nincs épelméjű ember, aki ezt feltételezze, különösen azok után, hogy az egész dolog Zuglóban néz ki a legcsúnyábban. Karácsony úr még a saját pártfogóit is rezzenéstelen arccal bemártja, ha bajba kerül.

Ajánlom

További belföldi híreink