Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-27 12:13:00

Lehet, hogy nem jön a bölcsek tanácsa május 26-ig Budapestre

"Simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a Pöttering-Schüssel-Rompuy trió május 26-ig, az EP-választás előtt Budapestre" - mondta az atv.hu-nak egy magas rangú kormányzati forrás. A fideszesek nem is nagyon szorgalmazzák ezt. Novák Katalin, a magyar trió vezetője ma azt nyilatkozta: a néppárti "bölcsek tanácsának" egy 130 oldalas dokumentumot küldenek.

Lehet, hogy nem jön a bölcsek tanácsa május 26-ig Budapestre
Orbán Viktor és Hans-Gert Pöttering

Nagy várakozás előzi meg, hogy Budapestre érkezik a Pöttering-Schüssel-Rompuy "bölcsek tanácsa". Múlt szerdán Brüsszelben a Fidesz néppárti felfüggesztésével párhuzamosan jelöltek ki a magyar jogállamiságot vizsgáló triumvirátust egyfajta szankcióként. A testület három ismert néppárti politikusból áll: az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel, a Fidesz EPP-ből való kizárását szorgalmazó belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Parlament egykori elnöke, Hans-Gert Pöttering alkotja azt a „Bölcsek tanácsát”, amelyet az EPP hozott létre, hogy megvizsgálja, helye van-e magyar kormánypártnak az Európai Parlament legnagyobb frakciójában, az Európai Néppártban. Míg Schüsselnek jó a viszonya Orbánnal, Rompuy határozottan a Fidesz kizárása mellett érvelt a feszültségterhes napokban: azt mondta, hogy "türelmesek voltunk Orbán Viktorral, de egyértelmű, hogy amit tesz, az ellentétes az EPP értékrendjével. Már csak egy dolog hiányzik, annak a kimondása, hogy valamikor, lehet, hogy nem holnap, de Orbánnak nem lesz helye többet a frakcióban” - hangoztatta Rompuy.

orbán viktor és herman van rompuyOrbán Viktor és Herman Van Rompuy

Nincs pontos menetrendje annak, hogy a triász hányszor és mikor jön Budapestre a jogállamiság és az alapértékek vizsgálatára.

Egy magas rangú kormányzati forrás az atv.hu-nak azt mondta: "simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a Pöttering-Schüssel-Rompuy trió május 26-ig, az EP-választás előtt Budapestre". Tegnap a Fidesz elnökség egyik tagja is azt a megjegyzést tette, amikor megkérdeztük a várható budapesti látogatásukról: "kampány lesz, mikor lenne aktuális a nagy rohanásban az ilyen találkozó"? A Fidesz elnöksége kedden értékelte a néppárti felfüggesztés utáni helyzetet, erről itt írtunk hosszabban.

orbán viktor és wolfgang schüsselOrbán Viktor és Wolfgang Schüssel

Egy másik forrásunk nem zárta ki teljesen, hogy esetleg egy ilyen megbeszélés lesz Budapesten az Orbán Viktor által kijelölt fideszes "trióval", mely Novák Katalin családügyi államtitkár vezetésével áll fel, és tagja lesz a Brüsszelben gyakran megforduló, az uniós intézményekben a magyar álláspontot magyarázó, "felvilágosító" munkát végző miniszterelnökségi EU-ügyekért felelős államtitkár, Varga Judit és Szájer József fideszes EP-képviselő is - aki a Fidesz néppárti felfüggesztése ellenére is az Európai Néppárt frakciójának az alelnöke, Manfred Weber csúcsjelölt-frakcióvezető helyettese maradt.

Novák Katalin, a magyar trió vezetője ma azt nyilatkozta, hogy néppárti "bölcsek tanácsának" egy 130 oldalas dokumentumot küldenek, és abban tényekkel cáfolják, pontról pontra a jogállamisági vádakat.

Orbán Viktor azt már a brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem készül el a három "bölcs ember" jelentése május 26-át, az EP-választásokat megelőzően, hiszen az azzal újra kinyitnák a vitát arról, hogy helye van-e a Fidesznek az Európai Néppártban. Az pedig a választási kampány finisében nem lenne szerencsés - magyarázta.

Fideszes elnökségi forrásunk mindehhez azt tette hozzá, hogy szerinte meg "igazán nem hiányzik a kampányban, hogy ha idejön a három "bölcs ember", akkor a magukat megtámadva érző civil szervezetek konzultálni akarjanak velük, sajtótájékoztatókat tartsanak, nem is beszélve az MSZP-Párbeszéd bölcsek tanácsáról".

De ugyanez a forrásunk azt is hozzátette, hogy nyugodt szívvel állnak a néppárti vizsgálatok elé, hiszen - állította - tudják cáfolni tényszerűen a vádakat európai bizottsági papírokkal, igazolásokkal is, mivel a felhozott ügyek jó része le van zárva. Másrészt, "a néppártiak nem ellenségeink, mondhatni, egy barátibb vizsgálat elé nézünk" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Valóban felállt már az ellenzéki, az MSZP és a Párbeszéd által megalakított "bölcsek tanácsa is, amire forrásunk hivatkozott, mégpedig Balázs Péter, volt EU biztos, Donáth László, lelkész volt parlamenti képviselő és Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter részvételével.

Ajánlom

További belföldi híreink