Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-26 18:13:00

Kórházi főigazgatói posztok: Már a héten megjelennek a pályázatok

Újra pályáztatják több hazai kórháznál a főigazgatói posztokat. A pályázatok elbírálásánál figyelembe veszik a kórház gazdasági helyzetét, eladósodottságának mértékét. Kásler Miklós Híradónknak azt mondta, hogy már ezen a héten megjelennek a pályázatok. Várkonyi Gyula riportjából pedig az is kiderül, hogy az ellenzék szerint mindez miért pusztán tüneti kezelés és látszatintézkedés.

Ahogy arról a múlt héten is beszámoltunk, a kórház bejáratánál toboroznak új kollégákat, köztük szakasszisztenseket, szakápolókat, ápolókat, műtőssegédeket és betegszállítókat a budapesti Péterfy Kórház Fiumei úti baleseti központjában. Olyan súlyos ugyanis a szakemberhiány, hogy már nem csak az intézmény honlapján hirdetik a szabad állásokat.

A területért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy új főigazgatókat keresnek a legeladósodottabb kórházak élére. Kásler Miklós Híradónk kérdésére azt mondta, hogy a kórházigazgatók jelentős része megbízással vezeti az intézményt, ez pedig nagyobb bizonytalanságot jelent azokkal szemben, akik kinevezéssel kerülnek a kórház élére.

„Akik nincsenek kinevezve, hanem megbízással rendelkeznek, azoknál a kórházaknál ki fogjuk írni a pályázatokat.” - jelentette be korábban Kásler Miklós.

A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a kórház főigazgatója egy személyben felel a gazdálkodásért is.

„Ahol megjelenik a pályázat vagy ma, vagy a legközelebbi napokban, ott a pályázatok elbírálása során, nagyon sok egyéb szempont mellett a bírálóbizottság figyelembe fogja venni a kórházak gazdasági helyzetét is.” - tette hozzá Kásler.

Az MSZP szerint azonban ez pusztán tüneti kezelés, ráadásul 2010 után minden kórház vezetőjét lecserélte az egészségügyi kormányzat.

„Mi történt a sürgősségi betegellátással? Azt mondták, hogy megoldottak mindent. Hát semmit nem oldottak meg. Amikor 200 méterre, 200 méterre 30 perc alatt ér ki a mentő, és meghal egy 17 éves gyerek? Hát itt fejeknek kellett volna hullani, és ezt a problémát nem lehet megoldani azzal, hogy 10 kórházi igazgatót fölmentenek.” - mondta Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság elnöke.

A Párbeszéd társelnöke szerint Kásler Miklós alibizik és látszatintézkedéseket hoz.


„Semmilyen módon nem lesz attól több ápoló, vagy több orvos a kórházakban, hogyha új igazgató lesz ezekben az intézményekben. Ide, kérem szépen, több pénzre van szükség, és egy olyan egészségügyi reformcsomagra, ami visszahozza ezeket az embereket, és ami garantálja a magyar betegek egészségét.”

- nyilatkozta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A DK a szakemberhiány miatt már múlt héten egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követelte.

atv.hu

További belföldi híreink