Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-26 19:26:00

20 ezer szakmunkást is tudna foglalkoztatni az építőipar

Akár 20 ezer szakmunkást is azonnal foglalkoztatni tudna az építőipar, ha lenne ennyi szakember. De nincs. Még mindig sokan külföldön dolgoznak és bár a bérek nőttek, ez csak arra elég, hogy ne menjenek többen ki, mint ahányan hazajönnek. Vannak olyan szakmák, ahol egy több mint 10 fős osztályból mindössze 1-2 tanuló szerez szakmunkás-bizonyítványt.

A daru dolgozik, a markoló áll – a zuglói építkezésen, ha tartanának ebédszünetet a munkások, akkor sem győznék a munkát.

„Jelen pillanatban akár 20 ezer embert is fel tudnának venni jó szakmunkásokból” – mondta Híradónknak Koji László. Az ÉVOSZ elnöke úgy látja, segédmunkásból van elég. „A megoldás hosszútávon az, hogy a szakmában a legjobbaknak fejleszteniük, gépesíteniük kell. Új kéziszerszámokra van szükség” – szögezte le.

A válság után 30-35 ezer szakmunkás és mérnök ment dolgozni Ausztriába, Németországba és Angliába. És bár az ágazatba az utóbbi években 70 ezer új dolgozó érkezett, nagyrészük szakképzetlen. A szakképzés átalakításának pedig csak évek múlva lehetnek eredményei.

„Jelenleg mintegy 100-an vannak benne a nappali képzésben, de óriási a lemorzsolódás” – fogalmazott Tordai Péter. A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint egy 10-20 fős osztályból 3-4-en végeznek, abból pedig 1-2 diák válik igazából szakmunkássá.

A nemrégiben kibővített CSOK húzza az építőipart és a béreket, de még így sincs elegendő munkaerő.

„Most, hogy szinte dupla annyi épületet – lakóingatlant, vagy középületet – kell építeni, ezért az ő hiányukat folyamatosan érezzük. És mivel nagyon nagy a kereslet, ezért az ő bérezésük most jelentősen növekszik” – mondta Hammang Zsolt, a Molnárbeton műszaki igazgatója.

A jól működő cégek idehaza nettó 300 ezer forintot fizetnek a szakmunkásoknak, ez azonban csak arra elég, hogy már nem mennek többen külföldre, mint ahányan visszajönnek Magyarországra.

atv.hu

További belföldi híreink