Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-25 16:02:00

Gulyás: elnökségi felhatalmazása volt Orbán Viktornak a Fidesz-tagság felfüggesztésére

Orbán Viktor a pártelnökség felhatalmazásával kezdeményezte a Fidesz tagságának a felfüggesztését az Európai Néppártból múlt szerdán Brüsszelben, az EPP politikai gyűlésén. Gulyás Gergely, a párt alelnöke érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, a kilépésre is adott felhatalmazást a Fidesz elnöksége.

Gulyás: elnökségi felhatalmazása volt Orbán Viktornak a Fidesz-tagság felfüggesztésére

A Fidesz elnökségének a felhatalmazásával egyeztetett és kezdeményezte Orbán Viktor múlt szerdán Brüsszelben a párt tagságának a felfüggesztését az Európai Néppártból. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a kilépésre is adott felhatalmazást az Fidesz elnöksége.

Ez azért érdekes, mert a Néppárt politikai gyűlése után Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott és kijelentette: a Fidesz maga kezdeményezte a Néppárt elnökségével közös indítványban a tagságának a felfüggesztését. Az Európai Néppártból "minket sem kizárni, sem felfüggeszteni nem lehet" - állította Orbán Viktor. A nemzetközi sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy a tanácskozáson végig ott volt a kezében a Fidesz kilépéséről szóló papír is. És ha a Fidesz kizárására vagy a felfüggesztésére vonatkozó javaslatot terjesztettek volna elő a tanácskozáson, akkor ő egyszerűen "odabattyogott" volna a kilépési nyilatkozattal Joseph Daulhoz, a Néppárt elnökéhez, és átadja neki - mondta a brüsszeli Orbán Viktor.

A Népszava írt arról, hogy tudomásuk szerint a Fideszben semmilyen formális döntés nem született arról, hogy a párt "önkéntesen" felfüggeszti tagságát az Európai Néppártban, és ez ellentétes a párt alapszabályával. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség alapszabálya szerint ugyanis a pártban nagyobb horderejű döntéseket az Országos Választmány, az Országos Elnökség, a pártelnök és a Kongresszus hozhat. Az Országos Elnökség - a „Szövetség irányító, döntéshozó szerve” - a 60. paragrafus szerint „irányítja a Szövetség külkapcsolatait”.

Az elnöknek az alapszabály semmilyen önálló döntési jogosultságot nem ad olyan ügyekben, mint a párttagság egyoldalú felfüggesztése - írta a Népszava.

A Fidesz alapszabályának a 4. paragrafusa mondja ki, hogy „a Szövetség tagja az Európai Néppártnak és társszervezeteinek”, a 107. pedig arról rendelkezik, hogy „a Szövetség választási listáján az Európai Parlamentbe választott képviselők, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának részét alkotják”.
Ezek alapján vagy a Választmánynak, vagy az Elnökségnek, vagy a Kongresszusnak kellett volna határoznia a tagság felfüggesztéséről – de semmiképpen sem egyedül a pártelnöknek, vagyis Orbán Viktornak - írta a Népszava.

További belföldi híreink