Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-25 15:18:00

Felháborító! - Másodszor is meglopták a magyar legendát

A Kanye West-ügy után a jelek szerint újra ellopták a talán legismertebb magyar slágert, a Gyöngyhajú lányt: az Omegának egy angliai rajongó jelezte, hogy az eredeti felvétel részleteit hallotta az ITV The Bay című sorozatának előzetesében, amelyben Kóbor János hangja is felismerhető.

Felháborító! - Másodszor is meglopták a magyar legendát

Az 1969-es felvétel a Hungaroton Records tulajdona, de a kiadó sem tudott arról, hogy az közben egy sorozat zenéje lett - írja az Index zenei blogja, a Stenk.

Az ITV szóvivője szerint az archívum, amelyből választottak, jogtiszta volt, az eredeti tulajdonostól való engedélykérést pedig a felhasználás feltételei nem írták elő. A sorozat előzetese később mindenesetre lekerült a YouTube-ról.

A Blikk által megkeresett szakértő szerint nem mindegy, hogy magában a sorozatban is felcsendül-e a szám, és ha igen, hányszor, milyen hosszúságban, de kétezer fontnál (kb. 740 ezer forintnál) többet szerinte nem kell fizetnie az ITV-nek.

Az összeg egyik felét aztán a jogtulajdonos Hungaroton Records kapja, a másik pedig további két részre oszlik a dalszerzők és az előadók között.  A zenét szerző Presser Gábor és a szöveget író Adamis Anna a felezett összegből duplán részesül, mert a felvétel idején a zenekar tagjai voltak.
Korábban egyébként Kanye West használta fel a Gyöngyhajú lány egy részletét a New Slaves című számához, majd tavaly az Omega slágere váratlanul felbukkant Jonah Hill első rendezésének (Mid90s) előzetesében is

atv.hu

További belföldi híreink