Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-25 21:01:00

Döbbenet, de lassan kiszorulhatunk a pesti belvárosból

Egyfajta kettősség kezd kialakulni a lakáspiacon – mondta el az ATV Start című műsorban az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Balogh László arról is beszélt, több évnyi bérleti díj megspórolásával lehet csak egy „olcsóbb” garzonlakás önrészét összespórolni, ami nagyjából négymillió forintot jelent. Az atv.hu-nak pedig már arról beszélt a szakember: a belvárosból kiszorulhatnak a magánszemélyek, amelyre jó példa, hogy már hárommillió forintos négyzetméterárak is vannak.

Döbbenet, de lassan kiszorulhatunk a pesti belvárosból

Ahhoz, hogy egy fiatal össze tudja hozni egy budapesti garzon lakáshiteléhez szükséges önrészt, 4-5 évig otthon kell laknia, és meg kell spórolnia az albérletre fizetendő összeget – mutatott rá az ingatlan.com legutóbbi elemzése. Ezzel kapcsolatban Balogh László volt az ATV Start című műsor vendége, aki emlékeztetett: az elmúlt évek lakáspiaci változásai főleg azokat a fiatalokat hozták nehéz helyzetbe, akik az első lakásuk megvásárlását tervezik. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis az ingatlan értékének legalább 20 százalékával kell rendelkeznie annak, aki hitelre szeretne vásárolni. A cég becslése szerint 43 havi bérleti díj megtakarításával jöhet össze egy olcsóbb garzonhoz szükséges önrész.

Az ingatlan.com vezető elemzője azt is elmondta: a bérleti díjak már nem nőnek olyan mértékben, mint a lakásárak. Ennek oka, hogy már így is magasak, Budapesten például a bérleti díjak átlaga – ami 150 ezer forint – a budapesti nettó átlagfizetés 60%-át is elviheti. Emellett nem egyszerű félretenni azoknak, akik saját lakásról álmodoznak.

Balogh László arra is kitért, hogy mennyit szükséges összespórolni ahhoz, ha valaki hitelt szeretne felvenni Budapesten a kínálathoz képest „olcsónak” mondható garzonlakásra. Mint mondta, egy maximum 40 négyzetméteres a fenti definíció alapján „olcsónak” titulálható lakás átlagára több mint 21 millió forint, tehát önrészként – a hitelfelvételhez – több mint négymillió forintot kell összegyűjteni.

Ezzel párhuzamosan a fiataloknak átlagosan 100 ezret kell kifizetni, ha albérletben laknak, és ebből adódik az is, hogy a fővárosban átlagosan 43 havi bérleti díj megspórolásával gyűlhet össze az önrész egy kisebb garzonlakás megvásárlásához, vagyis annak hitelfelvételéhez.

Az ingatlanpiaci áremelkedésre kitérve Balogh László azt mondta, hogy nehéz „egy kalap alá venni” az ország különböző részeit. Mint mondta, a „drasztikus” áremelkedés miatt a kereslet általában az olcsóbb lakások irányába nő meg, vagyis egyre többen költöznek panelba, vagy engedhetik meg „csak” a garzon megvásárlását. Ezzel párhuzamosan „kettősség” kezd kialakulni az ingatlanpiacon, hiszen a drágább 50-60 millió forint feletti ingatlanok értékesítése elhúzódik, míg az „olcsóbb”, megfizethető kategóriában egymásra licitálnak a vevők. Ehhez kapcsolódva Balogh egy másik felmérésüket is megemlítette, miszerint a lakásvásárlók 60%-a hitelre venne lakást, és bár a kamat olcsó jelenleg, de nem lesz ez „mindig így”.

Hozzátette: az ingatlanárak ebben az évben is emelkedhetnek, hiszen jellemzően drágább lakások jelennek meg idén a piacon. A kérdés szerinte, hogy középtávon mi lesz, ha esetleg csökken a gazdasági növekedés üteme.

Eközben – az ingatlan.com oldalát böngészve – feltűnő, hogy több belvárosi lakás négyzetméterára is már jóval egymillió forint fölött van. Előfordul a másfél-, de akár a kétmilliós ár is. Immár az atv.hu kérdésére válaszolva az elemző elmondta azt is: nem ez a jellemző, bár valóban vannak olyan lakások a belvárosban, ahol a négyzetméter 10 ezer euró (több mint hárommillió forint) körül mozog, bár gyorsan hozzátette: ezek számét egy kezén meg tudja számolni.

Jellemzően olyan ingatlanokról van szó, ahol nem csak a lokáció, de a kivitelezés is luxusnak számít, és az ára és területe is már-már csillagászati magasságokat ér el. Szerinte egyre jobban kiütközik az, hogy lesznek lokációk, amelyeket csak a befektetőknek lesz érdemes kifizetni, akik befektetési céllal vásárolnak.

A kérdésre, hogy a belvárosban akkor a befektetőt teljesen kiszoríthatják-e magánszemélyeket, az elemző úgy válaszolt: így is lehet fogalmazni. Majd emlékeztetett: egy 2017-es kutatás is rámutatott már, hogy a belvárosban minden harmadik vásárló külföldi volt, ennek oka, hogy itt még mindig olcsóbb a piac, mint más nyugat-európai városban, illetve, hogy a rövid távú lakáskiadás is megjelent.

Négy-öt év spórolás - ennyi ideig tart összegyűjteni az önrészt a lakáshitelhez

 

atv.hu

További belföldi híreink