Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-25 19:09:00

Az MSZP villámgyorsan meglépte azt, amit a Fidesz – vajon bejön nekik?

A szocialisták is életre hívtak egy „bölcsek tanácsát”, amelynek lényege, hogy megtörje az EPP és a Fidesz közti konfliktus generálta híreket, és egyúttal más hangok is „megszólalhassanak”. Jelenleg is tárgyalások folynak, de már civilek és alkotmányjogászok is segítik a szocialisták által kijelölt három ember munkáját.

Az MSZP villámgyorsan meglépte azt, amit a Fidesz – vajon bejön nekik?

A Fidesz csaknem egy hete „költözött el” a Néppártból, igaz ideiglenesen, egyfajta fegyverszünetet kötve saját pártcsaládjával. Az EPP nem csak a felfüggesztésről döntött, de – többek között – arról is, hogy egy úgynevezett bölcsek tanácsát állít fel, amely majd a magyar jogállamiság helyzetét fogja vizsgálni.

Nem sokkal ezután a Fidesz is döntött a saját „bölcsek tanácsának felállításáról”, amelyet Novák Katalin alelnök vezet, és amelyben még Varga Judit, Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, illetve Szájer József EP-képviselő is helyet kapott. Az ő feladatuk lesz tárgyalni az EPP delegálta három emberrel, akik név szerint a következők: Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, valamint Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Az MSZP a múlt héten – a választmányi ülésük után – jelentette be, hogy ők is felállítják a saját maguk „bölcsek tanácsát”. Kunhalmi Ágnes az atv.hu-nak elmondta, hogy a bizottságot a Párbeszéddel együtt kezdeményezték, és céljuk, hogy az EPP-delegáció látogatásakor képet adjanak, hogy „valójában mi van Magyarország helyzetével”. Az MSZP képviselője egyébként egyfajta pávatáncnak is tartja az EPP bizottság felállítását, de ha már így alakult – tette hozzá – akkor lehetőséget szeretnének biztosítani, hogy más hangokat is meghalljanak a vizsgálatot végző politikusok.

Kunhalmi Ágnes azt is elmondta, hogy javaslatot tettek a kör bővítésére, a tárgyalások pedig már jelenleg is zajlanak. Jelenlegi tudás a szerint már több civil szervezet és alkotmányjogász jelezte, hogy szívesen szolgáltat szakmai anyagot a jogállamiság helyzetéről a tanácsnak. Sikeres pedig abban az esetben lesz, ha érdemben fogadja majd a néppárti küldöttség a magyar delegáció megkeresését, és párbeszédet folytatnak majd a vizsgálat során a magyar jogállamiságról.

Az atv.hu közben a szocialisták által életre hívott bizottság egyik tagját is megkereste. Balázs Péter szerint a leendő vizsgálattal kapcsolatban kérdések sokasága vetődik fel, és amit szeretnének, hogy a vizsgálat tulajdonképpen ne csak a Fidesz és az EPP viszonyát érintse, hanem hogy a párbeszéden szélesebb politikai és szakértői gárda is részt vehessen magyar részről.

Hogy ez létre – tette hozzá a volt külügyminiszter és uniós biztos – felajánlják együttműködésüket Herman Van Rompuy-nek, hogy a hiteles kép érdekében az ellenzék szakértőit is kérdezze meg a bölcsek tanácsa.

Mint mondta, szellemi háttérként ugyanakkor a még előző választás előttről megismert V18 mozgalom is ott áll, amely egyfajta ráncfelvarráson esik jelenleg át, és új névvel fog az európai parlamenti választásokban is „akciózni”. Ezentúl neves személyiségekkel is felvették a kapcsolatot, akik valamilyen intézet vagy intézmény nevében készek az együttműködésre. És hogy mitől lesz sikeres a kezdeményezés? Balázs Péter ennek lenyomata az lehet, ha a néppárti „bölcsek” érdemben reagálni fognak a megkeresésükre.

Ajánlom

További belföldi híreink