Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-25 06:20:00

Egyre több belvárosi fa körül tűnik el a föld

A fák közvetlen környezetét egy szürke anyaggal borítják, ami képes átereszteni a vizet. Sokan betonnak nézik. A belvárosi kutyások azért haragszanak rá, mert kedvenceik nem tudják hol elvégezni szükségüket. A szakértő szerint azért terjed ez a technológia, mert mi, emberek nem becsüljük meg eléggé a fákat.

Forgalmas belvárosi út, a járda szélén álló fák tövében csikk, szemét. Némelyik körül azonban már föld sincs. Egy szürke anyag került a fák tövéhez.

„Igen tisztelt, nyájas lakosság! Ha nem dobálja tele csikkel és szeméttel a fáknak a környezetét, akkor elindulhatnánk abba az irányba, hogy egy szabad, zöld felületet hagyjunk a fák környezetében, mert akkor a csapadék ott össze tudna gyűlni"

– fogalmaz Megyeri Szabolcs sztárkertész.

Az anyag a fenntartó dolgát könnyíti meg. Egy takarítógép ugyanis hozzá se tud szólni a vasrács alatti szeméthez. Valószínűleg annak a fának a környezetét is nehezebb rendben tartani, amelyikről már lelopták a védőrácsot. A fák köré került anyagnak viszont nem örülnek a belvárosi kutyások.

Az anyag egyébként átereszti a vizet. Viszont első látásra valóban betonnak látszik.

„Itt vannak ezek az óriási fák, ezek minket nyáron szolgálnak, hiszen árnyékot adnak, elviselhetővé teszik az elviselhetetlent ebben a betonkatlanban, és a 7 méterből még 1 métert sem adunk nekik. És ezt most tovább szűkítették" – mondja Megyeri.

A Levegő Munkacsoport munkatársa szerint szükséges rossz, ami belvárosi fákkal történik.

„Az a tömörítési kár, amit egy szabadon hagyott talajrétegen okozna a városi környezet, az adott esetben rosszabb, mint egy ilyen megoldás, hiszen itt a víz akadálytalanul be tud csorogni, alatta pedig ki tud alakulni egy megfelelő talajélet" – magyarázta az ATV-nek Horváth Zsolt környezetvédelmi mérnök.

Egyelőre szólnak érvek az anyag használata mellett és ellene is. Az azonban csak később derül majd ki, hogy miként reagálnak a fák a terjedő új technológiára.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink