Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-23 13:08:00

Orbán a migrációról: Ha nem jön egy nagy ország, aki ugyanazt mondja mint mi, vereséget szenvedünk

Jöjjön már végre egy nagy ország, az olaszok vagy a franciák, aki ugyanazt mondja, mint mi. Valakinek jönni kell, mert mi kitartunk, de enélkül vereséget fogunk szenvedni - mondta Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium által rendezett migrációs konferencián. A miniszterelnök szerint el kell venni az Európai Bizottságtól a migráció kezelésének az ügyét, és a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsához kell rendelni.

Orbán a migrációról: Ha nem jön egy nagy ország, aki ugyanazt mondja mint mi, vereséget szenvedünk
Fotó: MTI

Ha egyszer valakit meg akarunk büntetni a politikában, akkor Sarkozy elnök úr után kell beszélnie - kezdte Orbán Viktor oldottan összegző beszédét az előtte felszólaló Nicolas Sarkozy volt francia elnök után a Mathias Corvinus Collegium által rendezett MCC migrációs csúcs konferencián, melynek jelmondata: "Korunk legnagyobb kihívása?"

"Nagy kaland az ilyesmi, nem is tudják, mekkora" - mondta a miniszterelnök, Magyarországot egy ősi országnak és egy sajátos helynek nevezve. A magyar lélek mélységét, a történelmi ősiségét azzal a verbalitással jellemezte, hogy nálunk a testvér szó jelentése, "a testem vére", a feleségemé, hogy "nekem van egy másik felem", az életre szóló boldogságé pedig az "egész, egészség" - etimologizált a miniszterelnök.

Az előtte szólók által elmondottakkal kapcsolatban pedig azt mondta: a cseheké volt a  krisztálytiszta elemzés, a lengyeleké a nagy keresztény lélek, az angolszászoké a józanság és végül a "francia eleganciát" említette.

Magyarország vezető szerepe

Orbán Viktor megköszönte, hogy ami Magyarország szerepét illeti az európai migrációs vitában, arról elsősorban dicsérő szavak hangzottak el. Mint mondta, Magyarország vezető szerepet játszik a migrációs vitában, holott "ezt semmi sem indokolja". Ami a hadseregünket illeti, annyi van, "mint a törököknek hétvégén szökésben". "A helyzet természetellenes, nem mi választottuk magunknak. Azt a geopolitikai helyzetünk indokolja, Magyarország határország kelet felé és dél felé is. A keletről fenyegető veszélyek idején kerül Magyarország központi helyre a nemzetközi politikában - mondta, hozzátéve: sem Magyarország, sem ő nem akart vezető szerepet Európában, de 2015-ben egyik napról a másikra 400 ezer fel nem fegyverzett, de katonai szervezettségű, jelentős fizikai erőt képviselő ember bemasírozott az országba, és átmasírozott Magyarországon. Ezt még egyszer nem akarjuk átélni - mondta. A Jóisten megengedte az alkotmánymódosítást, így tudtak más válaszokat adni, és kerítést építeni. Ezzel szembefordultak az európai mainstreammel.

"Boldog ártatlanság!"- a soft power ereje

Beszédében Orbán Viktor kommentálta az előtte felszólalókat is. Reagált arra is, hogy a volt ausztrál külügyminiszter, Alexander Downer azt mondta: a semmittevés következménye a politikában, hogy leváltják a politikusokat. "Boldog ártatlanság!" - mondta erről Orbán Viktor, aztán azt magyarázta el, hogy Európa nyugati felén a "nem tehetek semmit" gesztusra a soft power, azaz a sajtó dicshimnuszokat zeng a semmittevésről, a semmittevő politikusokról. Szerintük Európában nem személyeknek, hanem intézményeknek kell kezelni a problémákat. "Az intézmény jó dolog, az erős vezető rossz dolog, negatív dolog, aki megkisérli a lehetetlent, az "veszélyes" titulust kap - mondta a miniszterelnök.

Annak kapcsán, hogy a szintén előtte felszólaló Jaime Mayor Oreja volt spanyol belügyminiszter azt mondta, hogy "ki kell törölni a félelmet" Orbán Viktor arról beszélt: ez nagyon nehéz, mert Európa nyugati felén a think-thankek, média, az NGO-ok 85 százaléka baloldali és liberális, "és képes arra, hogy összehangoltan cselekedjen". Ezért, ha ott valaki azt gondolná, mint amit mi, és ki is mondaná, akkor ez a "soft power darabokra tépné szét". Nálunk az arány nagyjából 50-50 százalék- mondta Orbán Viktor, aki a nyugat-európai "soft power" erejével magyarázta, hogy olyan rossz a reputációja neki és Magyarországnak is Európában, mint amilyen még soha nem volt.

Jöjjön már egy nagy ország

"Jöjjön már végre egy nagy ország", az olaszokban bízhatunk, mert nagy ország, vagy a franciákban. De jöjjön valaki, aki ugyanazt mondja, mint mi - mondta Orbán Viktor. Valakinek jönni kell, mert enélkül vereséget fogunk szenvedni - mondta a miniszterelnök arra utalva, hogy mi kitartunk, de nem a végtelenségig.


orbán viktor fogadta nicolas sarkozy korábbi francia köztársasági elnököt /fotó: mti/Orbán Viktor fogadta Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnököt /Fotó: MTI/

A migrációról azt mondta, hogy az Európa egységét támadja, a migráció ügyében élesen válik el Nyugat- és Közép-Európa - tette hozzá. Nyugat-Európában a keresztény őslakosság mellett megjelent egy új, öntudatos kisebbség és ha már itt vannak, Nyugat-Európában a kérdés az, milyen elvi alapon lehet menedzselni a különböző kultúrák együttélését. Mivel nem jellemző a muszlimok esetén a keresztházasság, Nyugat-Európában van egy nagy integrálatlan közösség. Ezzel szemben Közép-Európában nincsenek nagy idegen tömegek, így nem kell energiákat összpontosítani arra, hogyan kellene integrálni őket. "Mi zéró energiát fordítunk erre", mert nincsenek az őslakosoktól eltérő civilizációs csoportok az országban. Elmegy egymás mellett, egyre jobban szétválik a két megközelítés. Hogy hogyan lehetne áthidalni, arra nincs válasz - mondta.

Erkölcsi fölény

Mi magyarok erkölcsi fölényben érezzük magunkat. Ránk akarják erőltetni az ő megközelítésüket, mi nem akarjuk, mert az az ő integrációs politikájuk. Ezért vagyunk erkölcsi fölényben szerinte. Mindez elvezet ahhoz a filozófia kérdéséhez, van-e egy olyan kulturális minőség, a multikulturalizmus, ami egy magasabb rendű, értékesebb világot eredményez ,majd valamikor. Van-e joga ahhoz egy országnak, hogy ne vegyen részt ebben a kisérletben? - kérdezte. Egyszerű lenne a válasz. "Igen, van joga". De mi az EU-nak is a tagja vagyunk. Ezért ez bonyolultabb kérdés - magyarázta Orbán Viktor.

Az időtáv kérdése: most azonnal

Aztán az "időtáv kérdése" kapcsán a Kanadában élő demográfus Demény Pált idézte. Szerinte azért nem kap a migráció elég figyelmet, mert a politikában az időtáv rövid. Mindig vannak sürgősen elintézendő ügyek a politikusok számára. A migráció horizontja azonban hosszú. Egy most tízéves 2090-ben is élni fog, aki most születik, az megéri majd a XXII. századot.

20-30-40 év múlva arról fognak beszélni, mit mulasztottunk most el - prognosztizálta. Aztán Orbán Viktor az ENSZ adatait idézte: ez nem kevesebbet mond, mint hogy 2030-ra Afrika lakossága 448 millióval nő, azaz 13 év alatt fél milliárddal, ez kis hiján Európa lakosságának száma. És onnan majd nyilván ide akarnak jönni - prognosztizálta Orbán Viktor az életszínvonalbeli különbségekre utalva. Azt az adatot is idézte, hogy 2010-hez képest 2050-re a muszlimok száma 70 millióra nő, a keresztényeké 99 millióval fog csökkenni Európában.

Az Európai Bizottságtól vissza kell venni a migrációs kérdés kezelését

Ha nem veszi napirendre, nem hoz döntéseket most azonnal, akkor később lehetetlen lesz - mondta a miniszterelnök a migrációról és az EU-ról. Egység, határvédelem, migráció - a kudarc beismerése a legfontosabb szerinte. Be kell ismerni, hogy az EU vezetői, intézményei képtelenek megoldani a migrációs kérdést - mondta Orbán Viktor, aki a valutaunió mintájára azt javasolta, hogy a schengeni zónából új testületet állítsanak fel. "Bele kell nyúlni a rendszerbe". Az Európai Bizottságtól vissza kell venni a határvédelem és a migráció kérdésének a kezelését, azt a schengeni országok belügyminisztereinek a testületére kell bízni. Ha ennyit elérne az EP-választáson, akkor már érdemes volt európai parlamenti választást tartani - mondta végül Orbán Viktor az MCC konferencián.

Ajánlom

További belföldi híreink