Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-22 14:41:00

Szijjártó tárgyalópartnerei elképedtek "a legsikeresebb párt" felfüggesztésén

Szijjártó Péter négy nap alatt négy különböző országban tárgyalt, és mindenhol elképedtek, hogy pont az Európai Néppárt "legsikeresebb pártja", a Fidesz nem tud részt venni az EPP munkájában a következő hónapokban - derült ki a külügyminiszter mai sajtótájékoztatóján.

Az Európai Néppártban történteknek semmi közük nincs ahhoz és semmilyen hatásuk nincsen arra, hogy az Európai Tanács különböző fórumai milyen sebességgel tűznek napirendre bizonyos kérdéseket

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy mai sajtótájékoztatón munkatársunk kérdésére, hogy a Fidesz Néppártból való felfüggesztése után felgyorsírhatják-e a Magyarországgal szembeni 7-es cikkelyes eljárást a májusi EP-választás előtt. A miniszter szerint ugyanakkor "az egész európai politikai palettával kapcsolatosan" elég jól minősíti a folyamatokat az a tény, hogy Romániának szociáldemokrata vezetésű kormánya van, melynek vezető kormánypártja az európai szocialisták pártcsaládjának a tagja, és a szocialisták csúcsjelöltje "egy Frans Timmersman nevű úr, lehet, hogy már hallottak róla" - jegyezte meg kis iróniával Szijjártó Péter.

Timmersmanról - aki az Európai Bizottságban Juncker első számú helyettese, és rendszeresen bírálja az Orbán-kormányt és a napokban is aggodalmát fejezte ki Brüsszelben a CEU részleges Bécsbe költözése, a munka törvénykönyvének módosítása, a közigazgatási bíróságok és a kormánypárti médiaholding, a KESMA miatt - a miniszter azt mondta, hogy Romániában feljelentették azzal a váddal, hogy meghamisította a román kormány tevékenységéről szóló jelentést.


Arra, hogy felfüggesztette-e a Néppárt a Fideszt, vagy a Fidesz kérte a tagságának a szüneteltetését a háromfős, jogállamiságot vizsgáló delegáció jelentésének az elkészítéséig, Szijjártó Péter azzal válaszolt, hogy a miniszterelnök elmondta, mi történt. "Ne higgyen nekem jobban, mint neki" - javasolta munkatársunknak. A szerdán, az Európai Néppárt tanácskozásán előterjesztett határozat javaslat angol nyelvű szövege egyértelmű: a felek, és a Néppárt abban egyezett meg, hogy a Fidesz kéri a felfüggesztést.

Az RTL klub kérdésére, hogy lehetnek-e kedvezőtlen hatásai a felfüggesztésnek, Szijjártó Péter azt mondta: semmilyen gazdasági hatást nem vár a Néppártban történt fejleménytől, a beruházókat nem érdekli, hogy az Európai Néppártban ki van felfüggesztve, vagy mivel támadják Magyarországot vagy mivel nem. "Ha megnézzük az elmúlt évek adatait, azt látjuk, hogy évről évre beruházási rekordot döntöttünk, "pedig 2010 óta nem a minket simogató politikai környezet az uralkodó". A leghangosabb politikai támadások idején is nagyon komoly megállapodásokat kötöttünk német vállalatokkal magyarországi beruházásokról. A miniszter azt mondta: a beruházók a saját tapasztalataiknak, a saját szemüknek és a számoknak hisznek, "és nem a nemzetközi politikai és sajtó által kreált politikai buborékoknak, meg támadásoknak".

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón a Fidesz néppárti felfüggesztése kapcsán elmondta azt is, hogy az elmúlt négy napban négy országban járt és mindenhol azt kérdezték tőle: "az valóban úgy van, hogy ti, mint a Néppárt legsikeresebb pártja nem fogtok részt venni az elkövetkező hónapokban a az EPP munkájában? Mondtam, hogy igen" - mesélte el a miniszter és a szavaiból az derült ki, hogy ezen mindenki elképedt. A sajtótájékoztatón a CEU-val kapcsolatos kérdéseket Szijjártó Péter elhárította, mint mondta, a CEU ügyében Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az illetékes.

Ajánlom

További belföldi híreink