Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-23 07:31:00

Nem változik a Fidesz kampánystratégiája a felfüggesztés miatt

Várhatóan a közeljövőben Budapestre hívja a bölcsek tanácsát a Fidesz. Novák Katalin, a magyar tárgyalóbizottság vezetője nem számít vitára, de - elmondása szerint - azt sem tudni még, hogy mit is akarnak tudni a néppárti tárgyalók. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint lenne olyan kérdés, amiben nem tudnának engedi. A párt kampánya azonban nem változik az eddig képviselt állásponthoz képest.

Nem vitára, hanem értelmes megbeszélésekre számít Novák Katalin az Európai Néppárt bölcsek tanácsával. Az államtitkár, aki egyben a Fidesz alelnöke is, hónapokig tartó tárgyalásra számít, de Novák Katalin szerint legelőször azt kellene megtudni, hogy pontosan milyen kérdéseik vannak a néppárti tárgyalóknak.

Nem számít nagy vitára a Fidesz

 

„Úgy látom, hogy sokszor a tájékozatlanság és az információhiány a meg nem értés forrása. Ha tudjuk azt, hogy mit szeretnének tudni, akkor tudunk hiteles, információkon alapuló tényszerű válaszokat is adni, és tudjuk segíteni az ő tisztánlátásukat is” - fogalmazott Novák Katalin az ATV Híradójának. Hozzátette: a jövőben is elmondják, ha valamilyen uniós kérdésben nem értenek egyet, de ahogy eddig, ezután is építő kritikát fogalmaznak meg.

Hidvéghi Balázs szerint lenne olyan kérdés, amiben nem engednének a Néppártnak, például ha az európai ügyészséghez való csatlakozást kérnék. „Az ügyészség kérdésében szerintem nem tudunk engedni, merthogy a Magyar Alkotmány ezt kizárja” – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Egyenes Beszédben csütörtökön.

A Fidesz kampánystratégiája azonban a néppárti vita ellenére sem változik, ezt már Deutsch Tamás mondta. Továbbra is azon dolgoznak, hogy a Néppárt a legnagyobb pártszövetség legyen az Európai Parlamentben.

„Mi most is azért szeretnénk minél jobb eredmény elérni, hogy ezzel az eredménnyel az Európai Néppárt erejét növeljük, de azt szeretnénk, hogy ha az Európai Néppártban kellő súllyal jelennének meg azok a politikai értékek, elképzelések, amely politikai elképzeléseket a magyar polgárok igen nagy többsége támogatja a Fideszre szavazva” - fogalmazott a párt EP-képviselője.

A szakértő szerint azonban a Fidesz felfüggesztése jelentősen befolyásolja a párt kampányát. „Egy finomabb, csendesebb hangot az Unióval kapcsolatban, vagy egy élesebbet. Ha élesebb, akkor lehet, hogy a belpolitikai téren jobban meg tudják erősíteni a pozíciójukat, de gyengülnek az európai parlamenti választások után. Ha egy mérsékeltebb hangot, akkor lehet, hogy kockáztatnak valamit a belpolitikában, kevesebb parlamenti képviselőt tudnak esetleg kiküldeni, akkor viszont az gyengíti a pozíciójukat” – latolgatott Somogyi Zoltán az ATV-nek.

Az MSZP szerint semmit nem változik majd a Fidesz retorikája a kampányban. „Legfeljebb nem lesznek kint Juncker vagy Timmermans arcképével plakátok, de hogy ugyanúgy Európa-ellenes magatartást fog bemutatni a kampányban a Fidesz, ez biztos” - vélekedett Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. Szerint a kampány inkább hasonlít majd egy belpolitikai háborúhoz, mint az Európa jövőjéről folytatott vitához.

További belföldi híreink