Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-24 06:20:00

Mi a retró és mi az elavult? - Geszti, Lovasi, Gárdos, Horváth megmondja!

A kérdést, hogy lehet-e az ízlésünk elavult, a talán legismertebb magyar szövegíró, Horváth Attila tette fel azután, hogy a Dal című műsor zsűrijének ízlését sok kommentelő elavultnak minősítette. A Heti Napló stábja elment hát az ismert szövegíróhoz, aki a Koráltól a Piramison át Charlie-n keresztül egészen Tóth Veráig, mindenkinek írt dalszövegeket.

A Heti Napló nemcsak Horváth Attilát, hanem Geszti Pétert és Gárdos Péter filmrendezőt is megszólaltatta a kérdésről. Geszti szerint „ha rossz az ízlésed, könnyebben telik a nap".

A riportban megszólalt Lovasi András is, akit épp azért kritizáltak az utóbbi hetekben, mert nem mer elavult lenni.

Geszti Péter szerint attól, hogy valaki régi kávét iszik, régi óráját hordja, attól egyáltalán nem lesz elavult ember. Az ízlése lehet elavult, de ki szerint? Egy mai ’fashioniszta’ szerint? Tehát kit érdekel, hogy mit mond egy stájliszt?” – tette fel a kérdést Geszti, aki szerint a jó retró az a mai napig működik. Ha csak a dal kategóriáját nézzük, akkor minden jól megírt dal ma is hallgatható, sőt jó hallgatni.


Lovasi András szerint mindent megírtak már, így ami ma trendi az holnap elavult, holnapután megint trendi lesz.

Horváth Attila ezernél is több dal szövegét írta már meg. Azt mondja, hogy nyilván vannak köztük olyanok, amelyek ma már elavultak. Például a Taurusnak írt anyám vigasztalj, amelyet azután a Korál tett sikeressé. Ám a Piramisnak írott Ha volna két életem, Őszintén akarok élni, vagy a Kóbor angyal szerinte időtállónak bizonyult.

Geszti néhány korai, még az Első emeletnek írt dalszövegét nevezi elavultnak, de vannak olyan reklámok is, amelyeket ő írt és mára szintén furcsán hatnak. A Repülők dalait viszont máig nem érzi elavultnak, sőt például az oroszok kivonulása után írt Zúg a Volgát például aktuálisabban érzi mint valaha, pedig 25 éve írta.

További belföldi híreink