Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-22 10:40:00

Deutsch: a legpesszimistább jóslatok szerint is 1-2 mandátummal több jut a Fidesznek

"Nem időt nyertünk. Győzött a józan ész" - ezt mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az Echo Tv reggeli műsorában, ahol a Fidesz Néppártból való felfüggesztéséről beszélgettek, és arról, hogy lehet, hogy a Fidesz legfőbb szövetségesét, a KDNP-t a Néppártban nem függesztették.

Deutsch: a legpesszimistább jóslatok szerint is 1-2 mandátummal több jut a Fidesznek

Deutsch Tamás azt, hogy a Fideszt nem kizárták, hanem felfüggesztették, a műsorban azzal magyarázta, hogy "egy választási kampánytól függetlenül is, a párt, a pártcsalád egységének, az együttműködésnek a fenntartása az első számú közös érdek". A műsorvezető közbevetésére, hogy ennek az ára a Fidesz felfüggesztése volt, Deutsch Tamás úgy pontosított: "maradjunk annyiban, hogy a mi egyetértésünkkel az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz elővett egy olyan eljárásrendet, melyet majd 20 esztendővel ezelőtt az Európai Néppárt egyszer már kipróbált és bevált.

Akkor az Osztrák Néppárt volt hasonló támadások kereszttüzében, akkor is létrejött egy bölcsek tanácsa. Akkor az Osztrák Néppárt önkéntesen úgy döntött, hogy nem gyakorolja a tagsági jogait. Ezt a módszert vettük most elő" - magyarázta a műsorban, hogy ők döntöttek úgy, hogy szüneteltetik a Fidesz tagságát a Néppártban, amíg a "három bölcs" vizsgálata tart.

A Fidesz kizárását "ostoba", a Néppárt riválisainak, a szociáldemokratáknak, a zöldeknek, a liberálisoknak, az északi demokratáknak, "magyarul a kommunistáknak" az érdekeit képviselő javaslatnak titulálta, szerinte ez egy "durva adminisztratív intézkedés" lett volna "a Néppárt egyik meghatározó irányzatát képviselő csoportjának legerősebb pártjával szemben". Ehhez képest a Néppártban volt annyi bölcsesség, hogy azt mondja, állj, nem a rivális pártok érdekeit akarjuk szolgálni - mondta a műsorban, hozzátéve: a Fidesz is létrehozta Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József részvételével a maga "bölcsek tanácsát".

Arra a felvetésre, hogy a KDNP azonban marad a Néppártban, "a Fidesz nem várt volna-e egyfajta szolidaritást a kereszténydemokratáktól", Deutsch Tamás úgy reagált: az nem kérdés, hogy a KDNP több mint szolidáris a Fidesszel, és fordítva. Szerinte önmagában ez a helyzet is mutatja, hogy "itt indulatból megfogalmazott és teljesen ostoba javaslatról volt szó". Európában kevesebb szorosabb együttműködés van, mint a Fidesz-KDNP együttműködés. Ez olyan, mint a CDU-CSU együttműködés.

Azok az indokok, amikre a Fideszt kizárni akarók a javaslatukat alapozták, "ugyanúgy megállnak a KDNP esetében, de őket kihagyták". Tehát teljesen nyilvánvaló, hogy itt finoman fogalmazva is nem a Néppárt politikai érdekeit szolgáló politikai indulatról volt szó - fogalmazott Deutsch Tamás. A KDNP Néppártban maradásának az apropóján azt mondta: a Fidesznek is határozott célja, hogy az EPP pártcsaládjához tartozzon, van egy világos elképzelésük, hogy milyen is legyen a Néppárt jövője. "Ezt mi képviseljük is, nem kívánunk lakatot tenni a szánkra" - hangoztatta a műsorban.

Semjén Zsolt szerdàn nyilatkozott az atv.hu-nak arról, miért marad a KDNP a Néppártban: Mint mondta, érti Fidesz kizárását szorgalmazók törekvését, ők szerették volna megúszni, hogy a májusi EP-választások után, amikor már a Néppárt következő ötéves stratégiáját gondolják végig, akkor a Fidesz is ott legyen köztük.

"Nem tudták ezt megúszni. A Fidesz ott lesz, el fogja mondani a véleményét, így együtt, közösen tudjuk majd meghatározni, mi legyen a Néppárt stratégiája. Hogy például automatikus-e az, hogy az Európai Parlamentben a többség kialakítása az csak úgy képzelhető-e el, hogy a Néppárt a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek felé tájékozódik... Miért ne lehetne a Néppárttól jobbra lévő pártcsaládok felé tájékozódni majd?" - vetette fel Deutsch Tamás, aki azt mondta: a legpesszimistább jóslatok szerint is 1-2 mandátummal többet szerez a Fidesz az EP-választáson a mostaninál. S mivel a Néppárt képviselőinek a száma az előrejelzések szerint csökkenni fog, "könnyen lehet, hogy a második, harmadik, negyedik legerősebb delegáció" a Fideszé lesz a Néppárt új frakciójában - mondta Deutsch Tamás az Echo Tv-ben.

További belföldi híreink