Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-22 17:18:00

Brexit: Theresa May székébe kerülhetnek a folyamatos kudarcok

Az utolsó utáni esélyt is megkapta London arra, hogy rendezett keretek közt történjen a Brexit – így kommentálták szakértők, hogy az uniós állam- és kormányfők új határidőkről döntöttek a kilépésről. Ha a brit parlament a jövő héten elfogadja a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást, úgy május 22-e a Brexit új dátuma. Ha elutasítják, a szigetország április 12-ig kap haladékot arra, hogy eldöntse, hogyan tovább.

Fordulatokban nincs hiány, a megoldás továbbra sem körvonalazódik a Brexit-drámában. Csütörtökön az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján kétlépcsős megközelítésről döntöttek az EU-s tagországok állam- és kormányfői a brit kiválás dátuma kapcsán.

A találkozón elfogadott zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lenne az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást. Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Szakemberek szerint ez lényegében azt jelenti, hogy eddig döntenie kellene, hajlandó-e részt venni a május végi európai parlamenti választásokon. Ha igen, akkor jöhetne egy hosszabb kiterjesztés, amelynek időtartamáról később egyeznének meg, ha viszont nem, akkor megállapodás híján rendezetlenül válna ki az Egyesült Királyság.

„Április 12-éig van halasztás, de ha a brit parlament a jövő héten elfogadja a megállapodás feltételrendszerét, ez a dátum május 22-ére tolódhat ki. Ha harmadszor is leszavazzák, úgy azt kell eldönteniük: akarnak-e megállapodás nélküli Brexitet” – összegezte az unió álláspontját Sebastian Kurz osztrák kancellár.

A brit kormányfő korábban azt kérte Brüsszeltől: június végéig halasszák el a Brexitet, de most üdvözölte az unió döntését.

„A döntés kiemeli a brit törvényhozás alsóházának felelősségét. A következő napokban azon fogok dolgozni, hogy az elfogadáshoz szükséges többség összeálljon. Tudom, hogy egyes képviselőknek eltérő véleményük van a kérdésről, és én ezt tiszteletben tartom. De ez most a döntés pillanata. A rendezett kiválásra még most is van lehetőség, és ehhez arra van szükség, hogy elfogadjuk a megállapodást” – mondta Theresa May.

Közben ismét egyre több szó esik arról, hogy a folyamatos kudarcok Theresa May kormányfői székébe is kerülhetnek – egyes jól értesült források szerint a miniszterelnök akár már a jövő héten távozhat, de legalábbis felajánlhatja lemondását. Elemzők szerint ez, vagyis a lemondás meglebegtetése lehet May kezében a legerősebb ütőkártya a jövő heti szavazás előtt, de az is igaz, hogy ha harmadszor is kudarccal zárul a voksolás a brit törvényhozás alsóházában, úgy a levegő is végképp elfogyhat May körül.

Közben több mint kétmillióan írták alá péntek hajnalig azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) vezető folyamat leállítását követeli. A brit kormány mindazonáltal megkezdte azon cselekvési tervek aktiválásának előkészítését, amelyeket a megállapodás nélküli Brexit esetére dolgoztak ki a szaktárcák már hónapokkal ezelőtt.
A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, és Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

További belföldi híreink