Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-22 10:08:00

4 évig gyűjtögetnie kell egy fiatalnak a lakáshitel önrészének megteremtéséhez

Kiszámolták, hogy hány évnyi albérletárból jönne ki egy alig 40 négyzetméteres garzon hitelének önrésze.

4 évig gyűjtögetnie kell egy fiatalnak a lakáshitel önrészének megteremtéséhez

Az otthon maradással, és így az albérleti díj megtakarításával 4-5 év alatt tudja összehozni egy budapesti garzon lakáshiteléhez szükséges önrészt egy fiatal – áll az Ingatlan.com szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzésében.

Az elmúlt évek lakáspiaci változásai főleg azokat a fiatalokat hozták nehéz helyzetbe, akik az első lakásuk megvásárlását tervezik. Ha nincsen saját lakásuk, és a családtól sem kaphatnak többmilliós segítséget, akkor már a lakásvásárláshoz szükséges hitel önrészének előteremtése is nehézkes.

A jelenlegi szabályok szerint az ingatlan értékének legalább 20 százalékával kell rendelkeznie annak, aki hitelre szeretne vásárolni. A cég becslése szerint pedig Budapesten átlagosan, a feltételezett 10 százalékos éves lakás- és bérletidíj-emelkedést is figyelembe véve 43 havi bérleti díj megtakarításával jöhet össze egy olcsóbb garzonhoz szükséges önrész. Ez azt jelenti, hogy legalább 3,5-4 év szükséges a fővárosban élő fiataloknak az önállósodáshoz, ha az el nem költött lakbér összegét félre tudják tenni.

A többi nagyvárosban is hasonló a helyzet: Debrecenben és Szegeden 5 évnyi, Győrben és Veszprémben 4 évnyi, Pécsen és Miskolcon pedig kevesebb mint 3 évnyi olcsóbb lakbért kell félretenni egy olcsóbb garzon lakáshiteléhez szükséges önerőhöz.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: "Már a 2011-es népszámlálás idején is minden harmadik 20-39 éves fiatal mamahotelben lakott, ami több mint 200 ezer embert érintett. Azóta pedig még inkább kitolódott az önállósodás átlagéletkora, ami részben a 4-5 éve tartó lakásdrágulásnak is köszönhető. A már keresettel rendelkező fiatalok a megspórolt bérleti díjból viszont összegyűjthetik a lakásvásárláshoz szükséges önrészt."

atv.hu

További belföldi híreink