Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-21 14:19:00

Tüntetés az MTA-ért: „Az Akadémia nem csak tégla és habarcs”

A mai megmozdulást az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezi. Stefano Bottoni úgy véli, az innovációs miniszternek csak az volt a fontos, hogy legyen egy aláírt szándéknyilatkozat, ami szerinte presszió alatt történt.

Ma délután kettőtől újra tüntetnek a Magyar Tudományos Akadémiáért, melyet az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervez. A tüntetés oka, hogy egy szándéknyilatkozat elvenné az Akadémiától a kutatóintézeti hálózatát. Stefano Bottoni, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa elmondta az ATV Start műsorában, hogy elolvasta az atv.hu-n a Palkovics László innovációs miniszterrel készített interjút, amelyben a miniszter szerinte semmivel nem tudta megindokolni ezt az átszervezést és kiszervezést, és hogy milyen szakmai terv alapján akarja levezényelni a folyamatot. Számára csak az volt a fontos, hogy az Akadémia vezetősége aláírt egy szándéknyilatkozatot, ami egy presszió alatt történt, jegyezte meg Bottoni, és vagy az Akadémia beleegyezésével, vagy anélkül, de mindenképpen véghez viszi.


Bottoni megemlítette, hogy a Néppárt által kiadott nyilatkozat tartalmaz egy mondatot, miszerint a kutatás szabadságát is vizsgálni fogják, és Bottoni azt reméli, hogy ez az Akadémiára is vonatkozik, nem csak a CEU-ra.

Beszélt arról, hogy a tudományos világba a politika behatolt, amikor elvette az MTA-tól a költségvetése egy részét, ami politikai lépés volt, és erre az Akadémiának reagálni kellett. A mai tüntetés is egy kényszerlépés, folytatta, pedig a tudósok nem ezzel akarnak foglalkozni, hanem nyugodtan szeretnének dolgozni, egy könyvtárban ülni, és könyvet írni, de ezt a helyzetet nem ők teremtették elő, tette hozzá. Palkovics még a saját kormányának sem tudja elmagyarázni hogy mit akar ezzel az átszervezéssel, azonkívül, hogy meg akarja szerezni a kutatóhálózatot, közölte Bottoni. Kijelentette, hogy ez a megmozdulás az ő részükről nem politikai, hanem szakmai ellenállás. A célja az, hogy megerősítsék az Akadémia vezetőségét abban a szándékukban, hogy ne hódoljanak be.


Itt megjegyezte, hogy a Lovász László által aláírt szándéknyilatkozat egy kényszernyilatkozat, amit szerinte azért írt alá, mert megfenyegethették, hogy ha nem írja alá, akkor egy azonnali törvénymódosítás által megtörténhet az átszervezés, de az Akadémiát nem fogják bevonni. Azt is elmondta, hogy Lovász levelet írt minden érintettnek, mely azt tartalmazta, hogy a szándéknyilatkozat nem azt jelenti, amit a média és a miniszter kommunikál.

Az Akadémia vezetőinek azt üzeni a mai nappal kapcsolatban, hogy tartsanak ki, a nagy Akadémia, és a kutatóintézetek is egy oldalon állnak, és ez nagyon fontos. Palkovicsnak piros lapot mutatnak fel a mai megmozduláson, és azt üzenik, az Akadémia nem csak tégla és habarcs, a magukkal vitt könyvekkel pedig a tudomány iránti tiszteletüket fejezik ki.

A tüntetést az atv.hu-n és csatornánk Facebook-oldalán is élőben közvetítjük, ide kattintva látható!

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink