Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-21 19:33:00

Így reagált a nemzetközi sajtó a Fidesz felfüggesztésére

Pártcsaládtól függően reagáltak az európai politikusok és elemzők a tegnap esti néppárti eseményekre. A bevándorlás-ellenes, euro-szkeptikus erők általában Orbán Viktor mellé álltak, a jobb-, illetve balközép pártok viszont a Fideszt bírálják. A Le Figaro portrécikkében az illiberalizmus bajnokának nevezte a magyar kormányfőt.

A Liga olasz kormánypárt vezetője védelmébe vette Orbán Viktort. Matteo Salvini abszurdnak nevezte a Fidesz felfüggesztését.


Az olasz miniszterelnök-helyettes, akit Orbán Viktor korábban a hősének nevezett, kijelentette, a magyar kormányfő a népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi.

A másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom viszont álszentnek nevezte a döntést.

A párt egyik EP-képviselője, Laura Ferrara kijelentette, a Néppárt egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek.

A kormányzó jobbközép Osztrák Néppárt csúcsjelöltje, Othmar Karas szerint utolsó esély a Fidesz számára, hogy egy vizsgálóbizottság értékelést készít róla.

A másik osztrák kormányerő, a bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpárt főtitkára, Harald Vilimsky viszont megaláztatásnak nevezte a Néppárt Fidesszel szembeni eljárását és egyben együttműködést ajánlott Orbán Viktornak.

A Le Figaro az illiberalizmus bajnokának nevezte a magyar kormányfőt. A francia konzervatív lap portrécikkében a progresszív erők ellenfeleként, valamint az euroszkeptikus és szélsőjobboldali erők ideális szövetségeseként jellemezte Orbán Viktort.


A BBC szerint csapás volt Orbán Viktorra nézve a szavazás eredménye az uniós csúcstalálkozó előestéjén.

A brit közszolgálati médium elemzése szerint a kormányfő azért akarta bent tartani a Fideszt a Néppártban, mert a szavazói többsége EU-párti. Ha azonban a bevándorlás-ellenes pártok jól szerepelnek az EP-választásokon, akkor a Fidesz kiléphet a Néppártból és csatlakozhat hozzájuk.

A Deutsche Welle azt emelte ki, hogy Orbán Viktor és a Néppárt között már évek óta nő a feszültség. A német közszolgálati médium a honlapján azt írta, a kormányfő az alkotmány módosításával, a független sajtó, a civil szervezetek és egyetemek korlátozásával igyekszik hatalmát megszilárdítani.

atv.hu

További belföldi híreink