Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-20 19:09:00

Orbán: "Minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni"

Jó mulatság, férfimunka volt - mondta nemzetközi sajtótájékoztatón Brüsszelben Orbán Viktor, leszögezve: "minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni".

"Egy nagyon érdekes, izgalmas és tanulságos vita után vagyunk. Vén csataló vagyok, azt hittem már semmi olyan dolog nem történik, ami eddig nem volt, de mindig tud történni olyan dolgok, ami még nem történt" - kezdte a nemzetközi sajtótájékoztatóját Orbán Viktor a több órás vita után, a Néppárt politikai gyűlésén ma Brüsszelben a Fidesz kizárása vagy felfüggesztése volt a tét.

Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján azt az érdekes meglátást tette, hogy az újságírókat is nyilván az EPP jövője érdekli, nem egy tízmilliós kis ország pártja, a Fidesz. A Néppárt jövője "kérdésessé vált" - mondta, a mai vitát pedig "egy bátor vállalkozásnak, különleges kísérletnek" nevezte abból a szempontból, hogy a szélsőségesen liberális pártokat és konzervatív pártokat is tömörítő Néppárt meg tudja-e őrizni az egységét a jövőben.

Rátérve a Fideszre, a kizárási folyamatot úgy értékelte, hogy az elmúlt hetekben "a nagy színes közösségnek" a balliberális része azzal állt elő, hogy zárják ki a Néppárt jobboldali részét, akik a keresztény-konzervatív oldalon vannak, és ezzel alakítsák át úgy a Néppártot, hogy a profilja szűkebb legyen, a súlypontja pedig a liberálisabb irányban legyen - magyarázta Orbán Viktor.

Szerinte mindez azért is "pikáns", mert közelednek az EP-választások. Ő maga el akarta érni, hogy a 13 párt vonja vissza a Fidesz kitárására tett indítványát, meg is kérte őket erre, de nem tudta elérni. "Ha visszavonták volna az indítványaikat, nem kellett volna ezt a vitát lefolytatni, de ezt nem tették meg, erről vitatkoztunk 3 órát" - tette hozzá, aztán némi iróniával megjegyezte: annál szebb ajándékot egyik politikai erő sem kaphat, mintsem, hogy az ellenfele politikai a saját szeletelésébe kezd, holott a cél, hogy a Néppárt a legerősebb párt legyen.

Amit elértek:

a Néppárt egysége megmarad, egységes lesz a kampány, amiben részt vesznek, így tudják támogatni Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, és semmilyen utat nem zártak le maguk előtt sem, az EP-választás után szabadon dönthetnek, hogy maradnak-e a Néppártban 

- értékelte a mai tanácskozást Orbán Viktor.

Mint mondta, a 2000-es osztrák forgatókönyvet vették elő, akkor az osztrákokat, a Szabadságpártot is "egy könnyű brüsszeli autodaféra hívták meg". Az "Ami jó volt az osztrákoknak, az jó lesz nekem is. Húsz évvel ezelőtt Schüsselt vizsgálták, most ö jogállamisági ügyekben vizsgál minket, 20 év múlva remélem, én vizsgálom majd a liberális svédeket - jegyezte meg Orbán Viktor.

Annak kapcsán, hogy mi lesz addig, amíg a Magyarországi jogállamisági vizsgálatra küldött "három bölcs ember" el nem készíti a jelentését, Orbán Viktor - a választási győzelmeire, és az ezeréves magyar államiságra emlékeztetve kijelentette: minket nem lehet kizárni vagy felfüggeszteni, négy győztes választáson vagyunk túl, mi vagyunk a Néppárt legsikeresebb politikai ereje, mi kértük a felfüggesztésünket, mi függesztettük fel magunkat - állította a "kompromisszumra" utalva.

Az EP-választás után döntenek a Fidesz és a Néppárt viszonyáról. Sem a keresztény kultúra védelme, sem a migrációellenes küzdelemben nem ismer kompromisszumot - derült ki a szavaiból.

"Most az a kérdés, mi jön?" - vetette fel, rögtön meg is válaszolva a kérdést: spekulációkkal nem foglalkozik, a Néppártért kampányol, hogy május 26-a után is a legerősebb párt legyen. "Szép mulatság, férfimunka volt" - fogalmazott a mögötte lévő többórás vitáról.

Arra a kérdésekre, hogy milyen ígéretet tett Webernek, véget vet-e a Juncker kampánynak, azt mondta: semmilyen kampányt nem vezettek soha Juncker ellen, az EU jövőbeni szándékairól szóló információs kampány volt. Ez már véget ért, ez volt Manfred Weber kérése. A pártkampány csak április elején kezdődik - tette hozzá. Egy másik kérdésre azt mondta: "Salvinit tiszteljük", mi állhatatos hozzáállással bebizonyítottuk, hogy a migráció megállítható szárazföldön, Salvini bizonyította, hogy a tengeren is. A CEU-t illetően csak annyit mondott, azt hogy a bajor kormánnyal működnek majd együtt.

Háromfős bizottsága lesz a Fidesznek is

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesznek is lesz egy háromfős bizottsága Novák Katalin családpolitikai államtitkár, Szájer József EP-képviselő és Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára tárgyal majd "a néppárti három bölcs emberrel". Az értékelési folyamat után pedig letesznek majd egy jelentést a Fidesz asztalára, amelyben elemzik azt, hogy a Néppártban van-e a Fidesz helye. A jelentés a választás után készül el, hogy ne rontsa le a kampányt, mert a jelentés újra nyitná a vitát - mondta. Most végre lesz három olyan ember, akiket érdekelnek a tények. "Még soha olyan EU-vizsgálat nem történt, hogy jön három ilyen ember. Welcome!" - fogalmazott a háromfős néppárti bizottság jogállamisági vizsgálatára utalva.

Nyitott kérdés, hogy az EP-választások után beülnek-e a Fidesz-képviselők a Néppárt frakciójába, azt a választók döntik majd el, a kormány Európa politikája a "bevonásra épül", az emberek akaratának a betartásával.

Arra, hogy kapott-e garanciát arra, hogy az EPP megszabadul a "liberálisok halálos öleléséből", Orbán Viktor azt mondta: mi vagyunk a Néppárt, mi tudunk garanciát adni egymásnak, a Néppártot tartsuk meg olyan színes pártnak, melyben a skandinávok, Beneluxok, és a magunkfajta közép-európai keresztény-konzervatívok is megférnek. Garanciákat nem kaptunk és nem is adtunk semmire - tette hozzá.

Soros György nem szerepelt a vitában a napirenden - mondta egy kérdésre. Arról lehetett volna beszélni ugyan, hogy léteznek-e magánpénzből működő korrupt szervezetek, amelyek Soros György finanszíroz. De - mint mondta -, ezt nem vetette fel a mostani gyűlésen, mert ami a "magunkfajta közép-európaiaknak" egyértelmű, azt "ebben a városban" itt nem felvethető, mert az Brüsszelben összeesküvés-elméletnek van elkönyvelve - mondta a miniszterelnök.

Ott volt a kezében a hivatalos levél

Arra, hogy egy kényszerű döntés volt-e a Fidesz felfüggesztése, azt válaszolta: nem kényszerről volt szó, hanem "megtámadottságról". Úgy ült a vitán végig, hogy jobb kezében ott volt nála a Fidesz kilépéséről szóló hivatalos levél Joseph Daulnak címezve. Magyarország ezer éves ország, az összes parlamenti választást megnyerték, ez valamiféle méltóságot, tiszteletet feltételez. "Odabattyogtam volna Daul úr elé" - mondta most utóbb arra az esetre, ha ki akarták volna zárni vagy felfüggeszteni a Fideszt. A Fidesznek és a kelet-közép-európai keresztény-konzervatív pártnak is helye van a Néppártban, ez a döntés született - értékelte a Néppárt döntését.

A KDNP-re is vonatkozik-e a felfüggesztés? - hangzott a kérdés, amire Orbán Viktor azt mondta: nem, az eljárásnak csak az volt a részese, akit megtámadnak. "A nagyobb testvérnek kell helytállni, ezt természetesnek vesszük" - reagált az utolsó kérdésre Orbán Viktor.

Ajánlom

További belföldi híreink