Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-20 08:54:00

Ismét madárinfluenza miatt figyelmeztet a Nébih

Magyarország – a 2016-2017-es hatalmas járvány után – 2017. augusztus 24-én nyerte vissza madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. A vírus azonban továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra.

Ismét madárinfluenza miatt figyelmeztet a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért most ismételten felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára – írja a 24.hu.

A telepek járványvédelmi minimumfeltételeit a – jelenleg is érvényes – 3/2017-es országos főállatorvosi határozat tartalmazza. Az itt szereplő előírások betartása kulcsfontosságú a szabadtartású víziszárnyas-telepek járványügyi biztonságának emeléséhez. Az utasítás előírja többek között, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen.

A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban kell tájékoztatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani. További előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék és minden lehetséges módon akadályozzák meg, hogy a baromfiállomány vadmadarakkal közvetlenül vagy közvetetten érintkezzen.

atv.hu

További belföldi híreink