Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-20 16:39:00

Hivatalosan is elkezdődik a tavasz, és az idő is olyan lesz

Kevés felhő, kevés csapadék, sok napsütés.

Hivatalosan is elkezdődik a tavasz, és az idő is olyan lesz

Az esti óráktól feloszlanak a gomolyfelhők, kiderül az ég. Csütörtökön a több fátyol- és kevesebb gomolyfelhő mellett alapvetően napos időre számíthatunk csapadék nélkül. Az északias szelet szerdán többfelé, csütörtökön pedig már csak délkeleten kísérhetik élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -6 fok között várható, de az Északi-középhegység térségében néhol ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 11 és 16 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

Ez azt is jelenti, hogy igazi tavaszias idő lesz, szerda este 22 óra 58 perckor egyébként is megkezdődik a csillagászati tavasz, ekkor lesz ugyanis a napéjegyenlőség.

Bár a tankönyvek március 21-re datálják az eseményt, az éppen úgy eshet március 20-ra, mint 21-re.

Csillagászok kiszámolták, hogy a napéjegyenlőség legközelebb csak 2102-ben esik ismét március 21-re. A négyévenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy március 19-re csúszik.


Kitértek arra is, hogy március 31-én vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. A kutatók - mint írták - megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle - írta a meteorológiai szolgálat, megjegyezve: már csak azért is, mert innentől kezdve tudatosul az emberekben, hogy közeleg a nyár.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink