Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-20 06:49:00

Hajléktalantörvény: nem igazán csökkent az utcán élők száma

A Menhely Alapítvány 20 éve méri a hajléktalanok helyzetét. Rövidesen kész lesz legfrissebb felmérésük, de az már látszik, hogy a hajléktalanok létszáma nem nagyon változott.

Hajléktalantörvény: nem igazán csökkent az utcán élők száma

A Népszava állítása szerint csődöt mondott a "hajléktalantörvény", mert január óta alig emelkedett a figyelmeztetések száma, és szabálysértési eljárás sem volt. Az EMMI szerint éppen ez mutatja az eredményességét.
   
Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója elmondta az ATV Start műsorában, hogy a jogszabály szerint a közterületeken életvitelszerűen tartózkodó hajléktalant a rendőrök figyelmeztetik, regisztrálják, és a harmadik figyelmeztetés után előállítják, és le kell folytatni a szabálysértési eljárást. Mivel a hideg időben a rendőrök alig néhány figyelmeztetést alkalmaztak, ez a rendőrök pozitív hozzáállását mutatja, tette hozzá. A hajléktalanszállók forgalma nem nőtt, a kihasználtságuk függ az időjárástól, mennyire van hideg, magyarázta. A tapasztalat azt mutatja, hogy a hajléktalanok száma nem változott, csak nehezebb őket nyomon követni, mert folyamatosan változtatják a helyüket, és a frekventáltabb helyeken a rendőrök jelenléte befolyásolja őket, folytatta.
   
Megemlítette, hogy az éjjeli menedékhelyeket kevesebben veszik igénybe, de ez még a jogszabály életbe lépése előtt érzékelhető volt, és ennek oka, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt többeknek sikerült munkahelyet találni, és ezáltal megoldani a lakhatását is.
   
Az igazgató beszélt arról, hogy a Menhely Alapítvány 1999 óta folyamatosan felméri a hajléktalanok helyzetét, minden évben kérdőíveket töltetnek ki velük. Az idei felmérés adatait még nem dolgozták fel, de a kitöltött kérdőívek számából az látszik, hogy a hajléktalanok létszáma nemigen változott, jegyezte meg. Az viszont egy fontos tény, hogy a harminc év alatti hajléktalanok fele valamikor állami gondozásban részesült, és ez a szám emelkedni látszik.
   
A kérdőívek kiértékelése április közepe körül készen lesz, és akkor nyilvánosságra is fogják hozni, annak eredményét, hogy látható legyen hol, és miben kell segítséget nyújtani, közölte az igazgató. Elmondta, hogy bizonyos fórumokon mindig jelzik a döntéshozóknak a problémákat, ez több-kevesebb sikerrel járt eddig. Sajnos azt nem tudták megakadályozni, hogy a hajléktalantörvény életbe lépjen, de a következmények enyhítése érdekében tovább harcolnak, jelentette ki Aknai Zoltán.

Megbukott a hajléktalantörvény?

 
 
atv.hu

További belföldi híreink