Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-19 21:57:00

Fidesz jövője a Néppártban: "A feszültséget szokni kell"

Orbán Viktor is felszólal a Fidesz tagságáról szóló holnapi néppárti vitán. A Fideszben arra számítanak, hogy értelmes vita lesz, ahol az érvek döntenek majd. Szerintük a Néppártnak vissza kell térnie az értékeihez, vagyis: kereszténynek, európainak és bevándorlás-ellenesnek kell lennie. A zöldpárti Judit Sargentini szerint kevés az, amit Manfred Weber a Fidesz jobb útra térítése érdekében csinál. A Financial Times pedig vezércikkben kéri: Manfred Weber álljon ki a demokrácia mellett, és zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból.

Fidesz jövője a Néppártban: "A feszültséget szokni kell"

Egy bő hónapja jelentek meg az új Soros-Juncker plakátok Budapest utcáin. Az Európai Bizottság tételesen cáfolta a plakát állításait, de a kampány kiverte a biztosítékot a Néppártnál is. Múlt héten egy részüket leragasztották, főleg azokon az útvonalakon, ahol a Néppárti frakcióvezető budapesti látogatásán megfordult.

„Konstruktív tárgyalásokat folytattunk Orbán Viktorral, de nem sikerült minden problémát megoldani." – így összegezte 1 hete látogatását Manfred Weber, aki később Brüsszelben már azt mondta: A találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondta neki, mit kell tennie.

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó politikus korábban 3 pontos feltételt fogalmazott meg, ezek között volt a plakátok leszedése a bocsánatkérés a tagpártoktól és az, hogy a CEU-nak ne kelljen Bécsbe költöznie.

Gulyás Gergely miniszter a tárgyalások után bejelentette: Orbán kész bocsánatot kérni, de a plakátok leszedése sem tántorított el több tagpártot attól, hogy szerdán ne a Fidesz kizárására szavazzon. Az Európai Néppárt szabályzata szerint felfüggesztési vagy kizárási javaslat esetén az érintett tagpárt képviselője felszólalhat, úgy tudjuk Orbán Viktor a Fidesz nevében él majd ezzel a lehetőséggel. Kormánypárti képviselők most még megtippelni sem merték, kizárják a Fideszt vagy csak felfüggesztik néppárti tagságát.

Nyitrai Zsolt az ATV kérdésére azt mondta:

nyomás mindig van, a feszültséget szokni kell.

Novák Katalin úgy vélekedett: a Fidesz abba a pártcsaládba fog tartozni a következő ciklusban is, ahol a kereszténydemokrata értékeket képviselik.

A Népszava úgy tudja, Manfred Weber hajlott volna arra, hogy ne vegyék napirendre a Fidesz kizárásáról szóló szavazást, de a Néppárt és a CDU elnöke elvetette ezt. Miután nincs külön eljárási rendje a tanácskozásnak ezért nem tudni, hogy milyen hosszúra nyúlik a koradélutáni órákban kezdődő vita.

A Fidesz néppárti tagságáról szavazhatnak

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink