Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-19 21:41:00

Eötvös Péter lett az évad művésze a Művészetek Palotájában

A világhírű kortárs zeneszerző és karmester számos európai operaház után most Magyarországon fogja vezényelni saját műveit. A Nemzeti Filharmonikusok pedig az évad együtteseként hatalmas ünnepi koncerttel készülnek a MÜPA 15. születésnapjára.

Eötvös Péter lett az évad művésze a Művészetek Palotájában

Eötvös Péter vonósnégyesével harangozta be a Művészetek Palotája az új évadot. A világhírű magyar zeneszerző és karmester idén lett 75 éves, műveit számos operaház, köztük Bécs, Hamburg és Párizs is folyamatosan játssza. Magyarországon idén ő az év művésze.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ő lesz a rezidens művésze a Müpának, megmutatjuk zeneszerzői, karmesteri oldaláról – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Októberben ő maga fogja vezényelni saját műveit, amit az év együttesei: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar ad majd elő.

A zenekar közel 100 fős, az énekkar pedig 80 fővel a legnagyobb vegyes kar az országban. A Művészetek Palotája 15. születésnapján hatalmas ünnepi koncertet adnak: csupa magyar műremekkel. Hamar Zsolt lesz a karmester, azt mondja, a magyar szerzők darabjaira könnyebben ráhangolódnak, hiszen az anyanyelv hangsúlyrendszere megfigyelhető a magyar zenében is.

Az évadban számos világklasszis várja, hogy felléphessen - köztük a Berlini és az Izraeli Filharmonikusok, de a bécsi újévet vezénylő Christian Thielemann is most fog először magyar színpadra lépni. Lesznek Wagner-napok, és Beethoven-maraton is - a legendás zeneszerző születésének 250. évfordulóján.

A Müpa igazgatója büszke rá, hogy fiatalok is rendszeresen látogatják a koncertjeiket, "az embereket és a műfajokat is összehozzuk" - fogalmazott. Hiszen a komolyzenei koncertek mellett egyaránt tartanak néptánc programokat, könnyűzenei koncerteket, de jazz- és vers-esteket is.

Világhírű magyar zeneszerzővel ünnepel a MÜPA

 

Ajánlom

További belföldi híreink