Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-20 07:02:00

30 éves munkaviszony után is csak 170 ezret kap egy betegszállító

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint legalább 50 százalékkal kellene emelni a betegszállítók alapbérét és a túlórájukat is rendesen ki kellene fizetni.

30 éves munkaviszony után is csak 170 ezret kap egy betegszállító

Az összes betegszállító felmondott a hatvani kórházban, mert nagyon keveset keresnek, pedig rengeteget dolgoznak. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy a beteghordozók még a felmondási idejüket töltik, és a kórház úgy gondolja, ez idő alatt valahogy pótolni fogják a távozó munkaerőt.
   
Elhangzott, hogy ebben a kórházban korábban megpróbálták a betegszállítókat átképezni műtőssegédnek, mert ott is létszámhiány van. Ehhez komolyabb átképzésre van szükség, tette hozzá Soós. Próbálják a dolgozókat átcsoportosítani, de ebben komoly veszélyhelyzet rejlik, mert ha nincs meg a megfelelő szakmai hozzáértés, akkor az a betegeket veszélyeztetheti, magyarázta. Mint ahogy az is, ha a létszámhiány miatt egy beteg nincs időben elszállítva a szükséges vizsgálatra, vagy kezelésre, tette hozzá. Olyan is előfordul, folytatta, hogy halottat kell szállítani, utána meg be kell menni a műtőbe, és ez különösen veszélyes.  
   
Szó volt róla, hogy a beteghordozók nagyon sokat túlóráznak, gyakran havonta 300 óránál is többet dolgoznak, ráadásul nincs rendesen kifizetve a túlórájuk, közölte a szakszervezeti elnök. Azonkívül az alapbérük sok esetben a nettó 100 ezret sem éri el. Harmincéves munkaviszony után is csak 170 ezer forint az alapbérük a bértábla szerint, közölte. Soós Adrianna úgy véli, legalább 50 százalékkal emelni kellene az alapbérüket, és a túlórát rendesen ki kellene fizetni.
 
Említette, hogy az orvosok és nővérek bizonyos munkaterületen, pl. a röntgenosztályon, vagy fertőző osztályokon pótlékokat kapnak, míg a betegszállítók nem, és ezt nagyon igazságtalannak tartja. Emiatt egy másik kórházban sztrájkot szerveznek, közölte. Ha a hatvani kórház dolgozói akarják, akkor ott is tervezni kell konkrét lépéseket, hogy változzon ez a tarthatatlan helyzet, jegyezte meg a szakszervezet elnöke.  
 
atv.hu

További belföldi híreink