Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-18 06:46:00

Kizárják a Fideszt? "Egyelőre minden lehetőség nyitva áll"

Minden lehetséges a Fidesz Néppártból való kizárásával kapcsolatban. Ezt egy román portálnak mondta Manfred Weber. Itthon közben Rogán Antal az állami rádióban azt mondta, hogy ugyan leszedték a Néppárti vezetőt támadó plakátokat, de ez nem jelenti azt, hogy nem gondolták komolyan. Az ellenzék szerint a Fidesz továbbra is Európa-ellenes, az MSZP egyenesen Putyin helytartójának nevezte Orbán Viktort. A Néppárt szerdai kongresszusán dönt a Fidesz kizárásáról.

"A Néppártnak megvannak a maga alapelvei és azért találkoztam ma Orbán Viktorral, hogy ezeket az alapvető értékeket megbeszéljük" – mondta még kedden, a budapesti sajtótájékoztatóján a Néppárt frakcióvezetője.

Megbeszélés valóban volt, de hogy milyen eredménnyel az továbbra is kétséges. Weber még tegnap is azt nyilatkozta: "Készülünk a szerdai napra. Egyelőre minden lehetőség nyitva áll." Orbán Viktor elméletileg Weber több feltételét is teljesítette már. Levélben bocsánatot kért azért mert le hasznos idiótázta a Fidesz kizárását támogatókat. Ezt írta:

 
"Ez valójában egy Lenin-idézet volt, amivel bizonyos politikák és nem politikusok kritikáját akartam megfogalmazni. Itt szeretném kifejezni bocsánatkérésemet, ha az idézetemet személyesen sértőnek találta".

A bírált Soros-Juncker plakátokat pedig először csak Weber budapesti látogatásának útvonaláról később már valóban midenhonnan eltávolították. Mégpedig azért, mert eredetileg is eddig tervezték a kampányt - mondta Rogán Antal.

„De ez nem jelenti azt, hogy mi elfelejtettük volna, hogy mi az, amit az elmúlt hetekben elmondtunk, és ezt azért mondtuk el, mert komolyan gondoljuk” - fejtette ki Rogán Antal.

A DK szerint a Fidesz továbbra is Európa-ellenes, ezért nincs helyük a Néppártban. "Teljesen világos, hogy a Fidesz ugyanazt az uszító Európa-ellenes politikáját folytatja, függetlenül attól, hogy bocsánatot kér, vagy éppen mosolygós családokat ragasztott ki Soros és Juncker helyett. Ez a dolog lényegén semmit nem változtat, a Fidesz ugyanolyan Európa-ellenes párt maradt, mint amilyen volt” - mondta Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese.

Az MSZP szerint az Orbán-kormány gyakorlatilag átjárót készít az oroszoknak Európába. A párt elnökségi tagja azt állítja, az orosz titkosszolgálat úgy jöhet be Magyarországra, hogy nem ellenőrzik őket. „Magyarországon és Európában nem Soros-veszély van, hanem orosz-veszély, nem soros-terv van, hanem orosz-terv, melynek az egyik kiszolgálója Orbán Viktor és a hazaáruló kormánya” - mondta Bihal Dávid.

Valóban értékesebb lehet a Fidesz Oroszország számára, amíg a Néppárton belül marad - mondja a Political Capital igazgatója. Bár szerinte egyéb okok miatt is a Fidesznek az az elsődleges érdeke, hogy ne zárják ki őket.

"Ha a Néppártból kikerül a Fidesz, és mondjuk az euroszkeptikus, populista, szélsőjobboldali, oroszbarát pártok klubjába kerül, az azt is jelenti, hogy - mivel ezek a pártok többségben ellenzékben vannak - az európai döntések befolyásolásának a lehetősége kisebb lesz” - nyilatkozta Krekó Péter, a Political Capital Institute igazgatója.

Krekó Péter szerint még nem dőlt el a Fidesz sorsa, így a kommunikációjukkal egyszerre készülnek mindkét lehetőségre, hogy a szavazóik ne kudarcnak, hanem egy tudatos, előre eltervezett stratégiának lássák, ha esetleg mégis kizárják őket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink