Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-18 17:25:00

Megkérdeztük Orbánt, hogy szerdán kizárják-e a Fideszt – itt a válasz

Olyan messze van az még - így reagált Orbán Viktor arra, hogy számít-e kizárásra szerdán, az Európai Néppárt politikai gyűlésén. Az atv.hu kérdésére, hogy elmegy-e a tanácskozásra, azt mondta: "ma még csak hétfő van, 20-a meg szerdán lesz".

Megkérdeztük Orbánt, hogy szerdán kizárják-e a Fideszt – itt a válasz

Ma még csak hétfő van, 20-a meg szerdán lesz - ezzel reagált Orbán Viktor az atv.hu-nak a parlamenti folyosón arra, hogy részt vesz-e 20-án a Néppárt politikai gyűlésén, amikor a Fidesz kizárása lesz napirenden. Arra, hogy számít-e a Fidesz kizárására, a miniszterelnök mindössze annyit mondott: "olyan messze van még", és belépett a parlamenti ülésterembe, ahol az azonnali kérdések órájában válaszol a képviselők kérdéseire.

Munkatársunknak brüsszeli források március 20-áról azt mondták: mostani ismereteik és az előzetes elképzelések szerint a Néppárt politikai gyűlésének az első napirendi pontja az lesz, hogy Manfred Weber a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője beszámol "a kompromisszumról", hogy Orbán Viktor hogy teljesítette az általa szabott három feltételt, a bocsánatkérést, a Soros-Juncker plakátok leszedését, a Brüsszel elleni kampány beszüntetését, és a CEU ügyének a rendezését, hogy az egyetem Budapesten maradhasson és adhasson ki amerikai diplomát.

Forrásaink szerint Orbán Viktor bocsánatkérése a "hasznos idióták" miatt nem győzte meg a finneket a svédeket és a Benelux-államok néppárti delegációit. És bár március 15-én nem sorosozott és nem brüsszelezett a Nemzeti Múzeum előtt mi beszédében, az alapértékek iránti elkötelezettség terén sokkal többet várnak tőle. A CEU-ügyében Weber egy magyar-amerikai-német konstrukcióról tud a politikai gyűlésen beszámolni, "el lehet tehát mondani, hogy ott is van megoldás". Arra, hogy de a bajor egyetem, a BMW és a CEU finanszírozási konstrukciója és egy amerikai top egyetem bevonása Weber megoldása, forrásunk azt mondta: de Orbán Viktor elfogadta ezt a megoldást, megállapodtak róla.

Weber legújabb felvetéséről, amit Udo di Fabio volt német alkotmánybíróval a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című konzervatív német vasárnapi lapban egy közösen írtak - egy kilenc tagból álló testületet kétévente az EU valamennyi tagországáról készítsen a jogállamiság érvényesülését vizsgáló elemzést, és ehhez kössék a finanszírozást - hogy az aggaszthatja-e a miniszterelnököt, forrásaink azt mondták: a javaslat "még a jövő zenéje", Weber csúcsjelölti kampányának a része.

Ajánlom

További belföldi híreink